single.php
. . . risico's Alcohol en hart- en vaatziekten

Alcohol en hart- en vaatziekten

Alcohol en hart- en vaatziekten

Alcohol zorgt op de lange termijn voor een verhoogde bloeddruk. Mensen die lange tijd veel alcohol drinken lopen risico op verschillende hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn ziekten zoals hartritmestoornis, hartinfarct, harstilstand en beroerte. 

Alcohol en bloeddruk

Alcohol heeft een effect op de bloeddruk. Als je drinkt wordt de bloeddruk eerst lager. Later wordt de bloeddruk juist hoger. Ook als iemand lange tijd veel drinkt, wordt de bloeddruk hoger. Een te hoge bloeddruk geeft risico op ziekten zoals hartinfarct, hartfalen of een beroerte. Door te stoppen of minderen met drinken wordt de bloeddruk weer lager. 

> Lees meer over alcohol en bloeddruk

Alcohol en hartkloppingen

Alcohol zorgt voor hartkloppingen. Al na het drinken van één glas slaat het hart sneller. Dit komt omdat de bloedvaten verwijden, de bloeddruk lager wordt. Het hart moet hierdoor harder werken om het bloed rond te pompen. Ook een kater kan ervoor zorgen dat je hartkloppingen krijgt. Dit komt door de giftige afbraakstof aceetaldehyde. Als je weer nuchter en uitgekaterd bent, verdwijnen de klachten. 

Alcohol en hartritmestoornis

Bij een hartritmestoornis slaat het hart te snel, te langzaam of onregelmatig. Bij elke hartslag trekt het hart zich samen een seintje van het lichaam. Dit seintje is een elektrische prikkel. Dit gebeurt in een regelmatig ritme. Als iemand een hartritmestoornis heeft, is er iets mis met de elektrische prikkels. De prikkels komen te snel, te langzaam of volgen de verkeerde weg. De meest voorkomende en minder ernstige vorm van hartritmestoornis is boezemfibrileren. Kamerfibrileren is zeer ernstig en kan leiden tot een hartstilstand. 

Dit zijn klachten bij een hartritmestoornis: 

  • hartkloppingen en -overslagen 
  • een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen 
  • kortademigheid 
  • een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst 
  • een onprettig, angstig of benauwend gevoel 

Al iets meer dan één glas alcohol per dag verhoogt de kans op boezemfibrileren. Ook binge drinken, het drinken van meer dan vijf drankjes per keer, verhoogt het risico op boezemfibrileren. Dit heet ook wel het holiday-heart syndrome (vakantie-hartsyndroom). Deze klachten werden voor het eerst ontdekt door een arts die patiënten behandelde die last van boezemfibrilleren kregen na een weekend binge drinken.  

Bij mensen die last hebben van boezemfibrilleren nemen de klachten af als ze minderen of stoppen met het drinken van alcohol. 

Kamerfibrilleren en overlijden door een hartstilstand komen vaker voor bij mensen die regelmatig veel drinken. 

> Lees meer over hartritmestoornis op de website van de hartstichting

Alcohol en hartinfarct

Bij een hartinfarct of hartaanval krijgt het hart geen zuurstof meer. Dit kan komen doordat een bloedvat bij het hart vernauwd of afgesloten is. Iemand kan dan drukkende pijn op de borst voelen. Als een hartinfarct niet wordt behandeld kan iemand hieraan overlijden. 

Alcohol drinken vergroot de kans op het krijgen van een hartinfarct. Mensen die alcoholverslaafd zijn hebben bijvoorbeeld een twee keer zo grote kans om te overlijden aan een hartinfarct. Verder geeft ook binge drinken, het drinken van 5 of meer glazen per keer, een grotere kans op het krijgen van een hartinfarct. 

Groter risico op beroerte 

Een beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct, TIA en hersenbloeding. Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof meer. Bij een herseninfarct en een TIA komt dit doordat er een bloedvat in de hersenen vernauwd of afgesloten is. Bij een hersenbloeding komt dit omdat een bloedvat kapot gaat. Klachten bij een beroerte zijn een scheve mond of verlamde arm en warrig praten. 

Regelmatig veel alcohol drinken geeft een groter risico op een herseninfarct en hersenbloeding. Ook binge drinken (meer dan 5 glazen per keer) geeft een groter kans op een herseninfarct. 

Alcohol en een aneurysma

Een aneurysma is een verwijding van het bloedvat. Dit komt door een zwakke plek in de vaatwand. De vaatwand is hier dunner en kan makkelijker scheuren. Als dit gebeurd ontstaat er een bloeding. Dit kan levensbedreigend zijn. Een aneurysma komt het vaakst voor in de buikslagader. Dit heet ook wel een verwijding van de aorta. Een aneurysma ook op andere plekken ontstaan, bijvoorbeeld in de hersenen of in het hart.

Vaak en veel alcohol drinken vergroot de kans op het krijgen van een aneurysma. Al bij het drinken van 3 glazen per dag is de kans groter. Ook hoge bloeddruk verhoogt de kans op het ontstaan en het scheuren van een aneurysma. Door een hoge bloeddruk is de druk op de vaatwand groter. Alcoholdrinken kan zorgen voor hoge bloeddruk.

Rode wijn (en andere dranken): gezond voor het hart?

Wetenschappers zijn het niet met elkaar over eens of een beetje alcohol drinken het hart kan beschermen tegen ziekte. Dit geldt voor alle alcohol, niet alleen voor rode wijn. In sommige onderzoeken hebben mensen die maximaal één standaard glas alcohol per dag drinken minder kans op sommige hart- en vaatziekten, dan mensen die helemaal niet drinken. Maar dit kan ook door andere redenen hebben.

Het is dus niet zeker of alcohol het hart wel of niet beschermt. Het is wél zeker dat alcohol andere ziektes zoals kanker veroorzaakt. Niet-roken, gezond eten en voldoende beweging zijn veel belangrijker om hart- en vaatziekten te voorkomen dan het drinken van alcohol zoals rode wijn.

De algemene conclusie is dat het drinken van alcohol niet gezond is. 

> Lees meer over rode wijn en gezondheid

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en ziektes? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven