single.php
. . . gezondheid Alcohol en bloeddruk

Alcohol en bloeddruk

Alcohol en bloeddruk 

Bloeddruk is de druk in de bloedvaten. Bloeddruk is nodig om bloed rond te pompen en het lichaam te verzorgen met zuurstof. Van alcohol drinken kun je een hoge bloeddruk krijgen. Een te hoge bloeddruk vergroot het risico op een hartinfarct of een beroerte 

Wat gebeurt er met je bloeddruk als je alcohol drinkt? (Korte termijn effecten) 

Als iemand alcohol drinkt, heeft dit effect op de bloeddruk. Hoe de bloeddruk verandert, hangt af van hoeveel iemand drinkt. Vanaf het drinken van 1,5 glazen alcohol daalt de bloeddruk in de eerste uren. Daarna wordt de bloeddruk weer normaal. Drinkt iemand drie glazen of meer, dan daalt de bloeddruk in het begin ook. Daarna stijgt de bloeddruk juist. Wanneer iemand dus per keer meer dan drie glazen drinkt, schommelt de bloeddruk. Deze schommelingen zijn niet gezond. Ze vergroten de kans op een beroerte en het overlijden aan hart- en vaatziekten.  

Heb je last van een lage bloeddruk? Pas dan op met alcohol drinken. Je bloeddruk kan in één keer sterk dalen. Dan voel je je duizelig en moe. 

> Lees meer over alcohol en hart- en vaatziekten

Wat gebeurt er met je bloeddruk als je lange tijd veel drinkt? (Lange termijn effecten) 

Mensen die elke dag meerdere glazen alcohol drinken, hebben vaker een hoge bloeddruk. Het drinken van alcohol kan een oorzaak zijn van deze hoge bloeddruk. Mannen zijn gevoeliger voor een hoge bloeddruk door alcohol dan vrouwen. Mannen lopen ook risico op een hoge bloeddruk als zij regelmatig binge drinken. Binge drinken is het drinken van meer dan vijf glazen alcohol per keer. 

> Lees op de website van het Expertisecentrum Alcohol meer over alcohol & bloeddruk

Minder of stoppen met drinken helpt tegen hoge bloeddruk 

Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk en meer dan twee glazen alcohol per dag drinken, ervaren voordelen bij minderen of stoppen met drinken. De bloeddruk wordt bij deze mensen lager als ze minderen met alcohol.  

Voor mensen die gewend zijn om veel te drinken, kan in één keer stoppen ook gevaarlijk zijn. De bloeddruk kan dan plotseling sterk stijgen. Drink je veel en wil je stoppen? Zoek hulp bij je huisarts, die kan je adviseren en begeleiden. 

> Lees meer over minderen of stoppen met drinken

Alcohol en medicijnen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva) 

Als iemand medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt en daarbij alcohol drinkt, kan diegene last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid en een zwak gevoel. Dit komt doordat de alcohol alsook de medicijnen de bloeddruk (tijdelijk) verlagen. Dit risico is groter wanneer iemand vaak en veel drinkt, meer dan vijf glazen per dag. Drinkt iemand niet meer dan een of twee glazen per keer heeft dit geen tot weinig invloed op de werking van het medicijn. 

Gebruik je medicijnen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva) en wil je ook alcohol drinken?  Overleg dan met je arts of je mag drinken en hoeveel. 

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en bloeddruk? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven