single.php
. . . feiten Wat is binge drinken?

Wat is binge drinken?

Binge drinken wordt ook wel zwaar drinken genoemd. Het is een vorm van veel alcohol drinken. Daarvan is sprake als iemand meer dan 4 tot 6 glazen drinkt bij één gelegenheid.

‘Binge’ is een Engels woord voor braspartij, waarbij iemand op losbandige manier consumeert. Bij alcohol wordt er gesproken over ‘binge drinken’ als iemand meer dan 0,8 promille alcohol in zijn of haar bloed heeft. Dat komt ongeveer overeen met het drinken van 6 glazen alcohol voor mannen of 4 glazen voor vrouwen.

> Lees hier meer over de effecten van alcohol per glas

Risico’s van binge drinken

De risico’s van binge drinken voor het lichaam kunnen zijn:

  • Afname van het denkvermogen
  • Geheugenverlies (ook wel ‘black-outs’ genoemd)
  • Alcoholvergiftiging
  • Schade aan alle organen die met alcohol in aanraking komen
  • Stijging van de bloeddruk
  • Hartaandoeningen en herseninfarct doordat het bloed minder goed stolt
  • Nierfalen door uitdroging van het lichaam
  • Lagere weerstand

Het maakt uit hoe snel je drinkt

Het maakt uit hoe snel iemand de alcohol opdrinkt. Als je heel langzaam 6 glazen opdrinkt dan word je minder dronken dan wanneer je 6 glazen in één keer achterover slaat. Dat komt omdat je lichaam een vaste hoeveelheid alcohol per uur kan afbreken. Als je snel drinkt dan komt er meer alcohol binnen dan dat er wordt afgebroken. Op die manier stapelt de alcohol zich op in je lichaam.

Alcohol wordt steeds giftiger naarmate er meer alcohol in het bloed zit. Ook op de lange termijn is het veel schadelijker om in korte tijd veel te drinken schadelijker dan regelmatig een beetje drinken. De Gezondheidsraad heeft vastgesteld dat je 45% meer kans loopt op hartziekten als je binge drinkt, dan wanneer je je alcoholgebruik gelijkmatig spreidt1Gezondheidsraad (2015). Alcohol. Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad. Dus als je bijvoorbeeld elke dag van de week 1 glas drinkt is dat minder schadelijk dan wanneer je diezelfde 7 glazen op één avond drinkt.

Stel een vraag
Scroll naar top