single.php
. . . gezondheid Alcohol drinken is slecht voor je weerstand

Alcohol drinken is slecht voor je weerstand

Alcohol drinken is slecht voor je weerstand

Alcohol heeft een invloed op de weerstand. Als je veel drinkt wordt je weerstand lager. Je wordt daardoor eerder ziek. Je bent bijvoorbeeld eerder verkouden, maar ook gevoeliger voor het coronavirus.

Wat is de weerstand?

Het lichaam beschermt zichzelf tegen ziekteverwekkers van binnen en van buiten, zoals bacteriën en virussen. Hierdoor blijft het lichaam gezond. Het lichaam biedt op deze manier weerstand tegen ziektes. De weerstand wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Hoe hoger de weerstand is, hoe beter het lichaam is beschermd tegen ziektes.

Er zijn manieren om de weerstand te verhogen. Een gezonde leefstijl heeft hier invloed op. Het is dus verstandig om gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te slapen.

Meer lezen over de weerstand?

Zwaar drinken en de weerstand

Als iemand tijdens één gelegenheid meer dan 4 (vrouw) of 6 (man glazen alcohol drinkt, spreken we van zwaar drinken. Zwaar drinken heeft direct invloed op de weerstand. Het immuunsysteem wordt zwakker door alcohol. Hierdoor is iemand minder beschermd en kan dus sneller ziek worden door virussen en bacteriën.

Veel drinken, ook al is het maar één avond, geeft een verlaging van de weerstand. Als iemand vaak veel alcohol drinkt, dan heeft dit grotere gevolgen voor het immuunsysteem. Iemand die vaak zwaar drinkt, bijvoorbeeld elk weekend of elke dag, krijgt een vast verlaagd immuunsysteem. Hierdoor kan het lichaam zichzelf minder goed herstellen en zich minder goed verzetten tegen ziekteverwekkers. Mensen met een alcoholprobleem krijgen vaak te maken met allerlei gezondheidsklachten.

Slaap, alcohol en de weerstand

Alcohol heeft invloed op de slaap. Als je alcohol hebt gedronken slaap je minder goed. Vooral de REM-slaap wordt verstoord. REM-slaap is het gedeelte van de slaap waarin de informatie van de dag wordt verwerkt en waarin je veel droomt. Vaak word je na het drinken van alcohol moe wakker. Het lichaam krijgt dan onvoldoende rust. Voldoende slaap is nodig voor een goede weerstand. Iemands weerstand is na één nacht slecht slapen al minder hoog. Hierdoor kun je sneller ziek worden.

Veel alcohol drinken verlaagt de weerstand. Het is het gezondst om niet te drinken. Als iemand toch een keer (zwaar) gedronken heeft, is het handig om een gezonde leefstijl aan te houden en even een alcohol pauze in te lassen. Zo kan het lichaam en de weerstand weer herstellen.

Meer lezen over de manieren waarop alcohol het immuunsysteem beïnvloedt.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en je weerstand? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven