single.php
. . . feiten Wat is een black-out?

Wat is een black-out?

Wat is een black-out?

Bij een black-out door alcohol drinken is er een tijdelijke stoornis van de hersenen. Op het moment dat je drinkt lijkt er niets aan de hand. Maar later, vaak de volgende dag, kun je je niets meer herinneren van wat er tijdens het drinken is gebeurd.

Bij een black-out wordt informatie uit het korte termijn geheugen niet doorgegeven aan het lange termijn geheugen. Hierdoor worden herinneringen niet opgeslagen. Als je een black-out hebt gehad, zal je je dus nooit meer kunnen herinneren wat er gebeurd is.

Hoe krijg je een black-out?

Een black-out kan ontstaan als er in een korte tijd veel alcohol in je bloed komt. Je hebt dan in een korte tijd een hoog alcoholpromillage. Dit krijg je bijvoorbeeld als je snel veel alcohol drinkt. Zoals bij binge drinken. Of wanneer je drinkt op een lege maag. Maar ook als je bepaalde medicijnen slikt, bijvoorbeeld voor angst of om beter te slapen, kun je sneller een black-out krijgen als je alcohol drinkt.

Gray-outs

In plaats van een black-out kun je ook een gray-out hebben. Dan kun je je nog wel dingen herinneren van tijdens het drinken, maar niet alles. En soms ook niet in de goede volgorde.

Bij een gray-out is er ook een tijdelijke fout in de hersenen. Er wordt nog wel wat informatie van het korte termijn geheugen doorgegeven aan het lange termijn geheugen, maar niet alles.

Hoe voorkom je een black-out of gray-out?

Je kan de kans op een black-out verkleinen door niet te snel en niet te veel alcohol te drinken. Wissel je drankjes bijvoorbeeld af met een glas water. En zorg dat je goed eet voordat je drinkt. Zo verklein je ook meteen de kans op een kater.

Als je vaker een black-out of gray-out hebt dan is dat schadelijk voor de hersenen. Bovendien kan dit een teken zijn dat je te vaak teveel drinkt. Het is dan slim om minder te drinken.

> Lees hier tips om minder alcohol te drinken

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven