single.php
. . . gezondheid Wat doet alcohol met je lichaam?

Wat doet alcohol met je lichaam?

Wat doet alcohol met je lichaam?

Het drinken van alcohol heeft veel effect op je lichaam. Het heeft directe effecten maar kan ook later nog gevolgen hebben. Alcohol heeft ook veel invloed op de hersenen en op hoe iemand zich gedraagt.

🔗 Wetenschappelijke verdieping voor professionals? Bekijk de pagina over dit onderwerp op Expertisecentrum Alcohol

Wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam?

1. Als je alcohol drinkt komt het via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Het bloed verspreidt de alcohol door het hele lichaam.

2. Het komt langs al je organen. Zo komt de alcohol via het bloed ook in de hersenen. Alcohol verdooft de hersenen, waardoor je je anders gaat gedragen. Je overschat jezelf dan bijvoorbeeld sneller of je reageert emotioneler.

3. De alcohol komt langs het hart. Het hart gaat sneller kloppen als iemand alcohol gedronken heeft, omdat de bloeddruk eerst daalt.

4. Alcohol heeft ook een effect op de nieren en op de huid. De nieren gaan van alcohol harder werken. Hierdoor droogt je lichaam sneller uit. Ook je huid wordt droger, waardoor er huidklachten kunnen ontstaan als je regelmatig en veel drinkt. Bijvoorbeeld worden rimpels zichtbaarder en kunnen netelroos en eczeem verergeren.

5. De lever zorgt er uiteindelijk voor dat de alcohol wordt afgebroken en weer uit je lichaam verdwijnt. Als je heel veel drinkt kan de lever ziek worden. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het effect op de organen en het lichaam.

Wat doet alcohol met je lichaam op korte termijn?

Als je alcohol drinkt voel je daarvan al snel een effect. Het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten voordat de alcohol via je maag en je bloed je hersenen bereikt. Wat met je lichaam gebeurt als je drinkt hangt af van hoe veel en hoe snel je drinkt. Als iemand maar soms drinkt, kunnen deze effecten heftiger zijn.

  • Drink je een beetje (1 tot 3 glazen) dan wordt je hartslag en ademhaling sneller. Je krijgt het warm en je voelt minder pijn. Je kunt minder goed ruiken en proeven. Je ziet ook slechter, vooral in de ooghoeken, je krijgt tunnelvisie. Je krijgt trek en je moet vaker plassen.
  • Drink je meer alcohol (4 tot 7 glazen) dan verandert je stemming en je gedrag duidelijk. Je overschat jezelf sneller en je geheugen wordt slechter. Je ziet ook steeds minder goed.
  • Drink je nog meer (meer dan 7 glazen), dan word je sneller emotioneel. Je gezicht wordt rood en zwelt op en de pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en overgeven.
  • Drink je nog meer (meer dan 15 glazen), dan zie, ruik, proef en hoor je nog slechter. Je raakt in de war en afwezig en er dringt nog maar weinig tot je door.
  • Drink je meer dan 20 glazen, dan is de kans groot dat je bewusteloos raakt. Uiteindelijk kan je hersenen zo sterk worden verdoofd dat je kan stoppen met ademen of een hartstilstand kan krijgen. Je kan dan in een coma raken en zelfs doodgaan.

> Kijk hier voor meer informatie over de effecten van alcohol per glas

Alcohol is een bijtende stof. Het irriteert en beschadigt het beschermende slijmvlies van alles wat het direct aanraakt. In de keel, mond, slokdarm en maag zit dit slijmvlies. Sommige mensen kunnen meer last van deze irritatie krijgen dan anderen. Je kunt deze irritatie bijvoorbeeld merken aan een branderig gevoel in je maag of misselijkheid nadat je alcohol hebt gedronken.

Wat doet alcohol met je lichaam op lange termijn?

Schade aan de organen

Op de lange termijn kan alcohol je organen beschadigen. Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier (pancreas), longen, hart- en bloedvaten, de darmen en de hersenen. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.

Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose. De hersenen kunnen ook ziek worden door te veel alcohol. Het syndroom van Korsakov is een hersenziekte die zorgt voor ernstige verwarring. Alcohol zorgt op de lange termijn ook voor hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld een beroerte, een hartinfarct of hartritmestoornissen.

> Kijk hier voor meer informatie over ziektes door alcohol

Maagklachten door alcohol

Alcohol zorgt ervoor dat de spier tussen de maag en de slokdarm minder goed werkt. Als je regelmatig en vaak alcohol drinkt, kan dat zorgen voor problemen als brandend maagzuur. Het slijmvlies van de maag kan hierdoor gaan ontsteken. Dit heet gastritis. Iemand met gastritis kan ook last krijgen van andere ziektes, zoals darminfecties, maagbloedingen en vitamine B12-tekort.

Alcohol en stress

Alcohol heeft ook invloed op de hormonen. Zo zorgt alcohol ervoor dat de lever het stresshormoon cortisol minder goed uit het lichaam verwijdert. Dit kan ervoor zorgen dat stress zich op blijft stapelen. Je hebt dus het gevoel dat je ontspant als je drinkt, maar op de lange termijn blijft de stress juist in het lijf. Als iemand lange tijd veel stress heeft, is dat ook slecht voor het lichaam en kan dit veel klachten geven. Verder zorgen grotere hoeveelheden alcohol (meer dan 1-2 glazen) voor minder testosteron. Het lichaam heeft testosteron nodig voor onder andere spieropbouw.

> Lees meer over alcohol en stress
> Lees meer over alcohol en spieropbouw

Wat doet alcohol met je gedrag?

Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed. Als je meer drinkt, kan je ook emotioneler reageren dan normaal. Je gaat jezelf overschatten en kan in de war raken. Hierdoor kan je je ook sneller bedreigd voelen en agressief worden.

Alcohol is slecht voor je hersenen. Alcohol kan schade doen aan je hersenen als je lange tijd te veel drinkt (meer dan 25 standaardglazen alcohol per week). Hierdoor wordt je geheugen slechter, kan je langzamer denken en kan je je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties.

> Lees hier meer over wat alcohol met je hersenen doet

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over de invloed van alcohol op je lichaam? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven