single.php
. . . gezondheid Alcohol is niet ontspannend maar levert juist stress op

Alcohol is niet ontspannend maar levert juist stress op

Alcohol is niet ontspannend maar levert juist stress op

Op tv en in reclames wordt vaak het beeld geschetst dat alcohol ontspannend werkt. Veel mensen ervaren alcohol ook als een ontspannend middel. Toch wekt alcohol juist stress op, als je kijkt naar wat alcohol met het lichaam doet. Alcohol lijkt misschien een oplossing voor gespannen gevoelens, maar is dat niet.

🔗 Wetenschappelijke verdieping voor professionals? Bekijk de pagina over dit onderwerp op Expertisecentrum Alcohol

Stress is het gevoel van druk of spanning. Stress kan onverwachts opkomen, als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven. Je kan ook door grote gebeurtenissen stress ervaren, bijvoorbeeld bij een scheiding. De stress kan langere tijd gevoeld worden. Ook (traumatische) gebeurtenissen uit het verleden kunnen spanning geven.

Stress wordt veroorzaakt door een hormoon: cortisol. Dat hormoon zorgt ervoor dat de hartslag omhoog gaat en de bloeddruk stijgt.

Alcohol, stress en de lever

Het stresshormoon cortisol wordt afgebroken door de lever. Dit duurt gemiddeld 2 dagen. Je kunt dus lang last houden van stress. De lever zorgt ervoor dat het bloed gefilterd wordt en schoon blijft. Dat doet de lever door giftige stoffen af te breken.

De lever geeft voorrang aan de afbraak van giftige stoffen. Alcohol krijgt daardoor voorrang in de lever op het afbreken en opruimen. Cortisol blijft daardoor langer in het lichaam aanwezig. Je blijft dus langer gestrest nadat je alcohol hebt gedronken.

> Meer lezen over de lever en alcohol

Stress blijft opstapelen

Het stresshormoon cortisol kan zich blijven opstapelen. Dat gebeurt als iemand nog gestrest is van de vorige dag en er vervolgens nog meer stress bijkomt. De lever kan in de tussentijd dan niet genoeg cortisol afbreken. Zo stapelt de cortisol zich op in het lichaam. Je krijgt steeds meer last van stress.

Omdat alcohol de afbraak van cortisol remt, kan alcohol dus meespelen bij het steeds verder opbouwen van stress. Daarnaast werkt stress de positieve effecten van alcohol tegen. Hoe je je voelt maakt dus enorm uit voor de werking van alcohol. Drinken met een gespannen gevoel pakt meestal negatief uit.

Slaapmutsje voor de nacht?

Met een slaapmutsje op kan het voelen alsof je makkelijker inslaapt. Toch wordt dit erg afgeraden. Alcohol heeft een negatief effect op de nachtrust. Alcohol maakt het moeilijker om door te slapen en veel mensen slapen onrustig na het drinken van alcohol. Na zo’n nacht wordt iemand moe wakker. Hierdoor kan iemand prikkelbaarder zijn en sneller spanning ervaren.

Daarnaast kan de lever door slechte slaap minder goed zijn werk doen. Cortisol wordt hierdoor minder snel afgebroken. Het is dus erg belangrijk om goed te slapen als iemand stress ervaart.

> Meer lezen over alcohol en slaap

Leren omgaan met stress

Wil je tips lezen over hoe je kunt omgaan met stress? kijk ook eens op mentaalvitaal.nl.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en stress? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven