single.php
. . . effecten Alcohol en hersenschade

Alcohol en hersenschade

Alcohol en hersenschade 

Alcohol is slecht voor de hersenen. Iemand kan hersenschade krijgen als hij of zij lange tijd veel alcohol drinkt. Ook bij kleine hoeveelheden kan er al schade ontstaan. Niet alle schade is hetzelfde. Soms is deze schade omkeerbaar.  

Alcohol en schade aan de hersenen   

Jarenlang te veel drinken kan leiden tot hersenschade die niet meer herstelt. Dit komt door de alcohol zelf en door een gebrek aan vitamine B1 (thiamine).  Alcohol zorgt ervoor dat het lichaam vitamine B1 slecht opneemt. Ook kan het zijn dat zware drinkers niet genoeg en ongezond eten. Daardoor krijgen ze deze vitamine te weinig binnen. Het zenuwstelsel heeft vitamine B1 nodig om goed te werken. 

De meest ernstige vorm van hersenschade is het Wernicke-Korsakovsyndroom. Ook wel de ziekte van Korsakov genoemd, of Korsakov in het kort. Klachten die kunnen duiden op Korsakov zijn: 

  • Slecht geheugen, niks meer kunnen onthouden
  • Tijd en ruimte niet goed meer begrijpen
  • Verstoord lopen en verstoord evenwicht
  • Gebrek aan initiatief, moeilijk een eerste stap zetten
  • Depressief
  • Snel mensen niet meer vertrouwen
  • Agressief gedrag

> Lees hier meer over het syndroom van Korsakov

Lichamelijke klachten door alcohol 

Alcohol kan ook de zenuwen in de armen en benen beschadigen. Dit heet polyneuropathie. Dit komt voor als iemand veel en vaak alcohol drinkt. Iemand kan dan last krijgen van een pijnlijk gevoel aan de voetzolen en in de kuiten. Daarna kan iemand ook pijn krijgen in de tenen en vingers. Dit kunnen ook tintelingen zijn of een brandend gevoel. Iemand kan daarna ook minder kracht krijgen in de armen of benen. 

Foetaal alcohol syndroom (FAS) 

Als een zwangere vrouw alcohol drinkt, kan dit schade veroorzaken aan de hersenen van het (ongeboren) kind. Deze schade kan al ontstaan bij kleine hoeveelheden alcohol. Het kind kan bijvoorbeeld slecht groeien, afwijkingen aan het gezicht krijgen en zich niet goed sociaal gedragen. Dit wordt het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) genoemd. De kenmerken kunnen ernstig of minder ernstig zijn. FAS is niet te genezen, het kind heeft er de rest van zijn of haar leven last van. 

> Lees hier meer over het Foetaal Alcohol Syndroom

Alcohol en borstvoeding 

Als een vrouw alcohol drinkt en borstvoeding geeft is dat ook schadelijk voor het kind. De hersenen van het kind zijn nog in ontwikkeling en worden beschadigd door de alcohol. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het kind slechter groeit en last krijgt van zijn of haar geheugen. 

Herstel van de hersenen na alcoholgebruik 

Hersenschade door alcoholgebruik is vaak te genezen. Veel drinkers die stoppen met alcohol drinken kunnen verbetering ervaren. Dit is niet bij alle drinkers het geval. Hoe langer en hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans is dat de schade voor altijd is. 

> Kijk hier voor tips om te minderen of stoppen met drinken

Heb je een vraag?

Je kunt je vragen stellen aan medewerkers van de Alcohol Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven