page.php

Alcohol en mentale gezondheid

Iedereen heeft wel eens last van angst, somberheid of slapeloosheid. En bijna de helft van alle volwassenen in Nederland heeft ooit een depressie, angststoornis, verslaving of andere mentale problemen gehad.

Maar hoe zit het met alcohol als je mentale problemen hebt? Gaat alcohol samen met medicijnen die je daarvoor kunt nemen? En kan alcohol eigenlijk ook mentale problemen veroorzaken? Op deze pagina lees je er meer over.


Alcohol en depressie

Heb je je ooit afgevraagd hoe alcohol en depressie met elkaar verbonden zijn? In dit artikel lees je wat het verband is tussen alcohol en sombere gevoelens of een depressie. We bekijken wat een depressie inhoudt, waarom je je somber kunt voelen na het drinken van alcohol, en hoe alcohol en depressie elkaar beïnvloeden. Ook geven we informatie over stoppen met drinken en de hulp die beschikbaar is.

Lees verder over alcohol en depressie >


Alcohol en slaap

Drink je wel eens alcohol voor het slapen? Wist je dat dit je slaap kan beïnvloeden? In dit artikel lees je alles over de invloed van alcohol op slaap. Je ontdekt ook waarom goed slapen belangrijk is voor je gezondheid. Verder geven we tips om beter te slapen zonder alcohol.

Lees verder over alcohol en slaap >


Alcohol en stress

Denk je dat alcohol je helpt ontspannen? Dit artikel laat zien dat het tegenovergestelde waar is. Alcohol kan juist meer stress veroorzaken. We leggen uit hoe de alcohol in je lichaam werkt en wat het doet met je stressniveau. Als je wilt weten waarom die borrel ‘s avonds misschien geen goed idee is, lees dan zeker verder.

Lees verder over alcohol en stress >


Alcohol en angst

Voel jij je soms bang? En drink je wel eens alcohol om dat gevoel weg te krijgen? In dit artikel leggen we uit hoe alcohol en angst met elkaar in verband staan. Je leest wat een angststoornis is en hoe alcohol jouw angst kan versterken. We vertellen ook wat er gebeurt als je stopt met drinken. Lees verder en ontdek wat je kunt doen om met deze gevoelens om te gaan.

Lees verder over alcohol en angst >


Alcohol en dementie

Veel alcohol drinken vergroot de kans op het krijgen van dementie. Dit komt doordat alcohol schadelijk is voor de hersenen. Dementie door alcohol noem je ook wel alcoholdementie, alcohol alzheimer of alcohol gerelateerde dementie. In dit artikel kijken we naar wat dementie is en hoe het kan ontstaan door alcohol. Ook bespreken we wat het verschil is tussen alcoholdementie en Korsakov. En, wat zijn de effecten van alcohol op mensen met dementie?

Lees verder over alcohol en dementie >


Alcohol en ADHD

ADHD en alcohol kunnen een lastige combinatie zijn. In dit artikel gaan we dieper in op deze relatie. We kijken hoe alcohol invloed kan hebben op ADHD en de medicatie ervoor. We bespreken ook het risico op alcoholverslaving bij mensen met ADHD. Tot slot geven we advies over waar je hulp kunt vinden.

Lees verder over alcohol en ADHD >


Praat met een medewerker

Stel je je vraag liever aan een echt persoon?
Bel, mail of chat met de Alcohol Infolijn.
Je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Scroll naar boven