page.php

Alcohol en mentale gezondheid

Iedereen heeft wel eens last van angst, somberheid of slapeloosheid. En bijna de helft van alle volwassenen in Nederland heeft ooit een depressie, angststoornis, verslaving of andere mentale aandoeningen gehad.

Maar hoe zit het met alcohol als je mentale problemen hebt? Gaat alcohol samen met medicijnen die je daarvoor kunt nemen? En kan alcohol eigenlijk ook mentale problemen veroorzaken? Op deze pagina’s lees je er meer over.


Alcohol en depressie

Door alcohol drinken kun je je somber voelen. En als je al last hebt van sombere gevoelens of een depressie, kan dit erger worden door alcohol. Op deze pagina leggen we uit wat alcohol en depressie met elkaar te maken hebben. En wat er kan gebeuren als je antidepressiva gebruikt en alcohol drinkt.

Lees verder over alcohol en depressie >

Alcohol en slaap

Drink je wel eens alcohol voor het slapen? Wist je dat je hierdoor slechter slaapt?
Op deze pagina lees je hoe dat komt. Ook vind je tips om beter te slapen zonder alcohol.

Lees verder over alcohol en slaap >

Alcohol en stress

Denk je dat alcohol je helpt ontspannen? Dat is niet zo. Alcohol kan zelfs zorgen voor meer stress. Op deze pagina lees je waarom. En je vindt tips voor omgaan met stress.

Lees verder over alcohol en stress >

Alcohol en angst

Voel jij je wel eens angstig? En drink je soms alcohol om dat gevoel weg te krijgen? Alcohol drinken kan je juist angstiger maken. Ook de dag nadat je hebt gedronken. Of als je stopt met drinken. Op deze pagina lees je er meer over.

Lees verder over alcohol en angst >

Alcohol en dementie

Wist je dat iemand dementie kan krijgen van veel alcohol drinken? Op deze pagina lees je hoe dat komt. Ook lees je wat het verschil is tussen alcoholdementie en Korsakov. En wat het effect van alcohol drinken is op mensen die dementie hebben.

Lees verder over alcohol en dementie >

Alcohol en ADHD

Mensen met ADHD vinden het soms lastig om niet te veel te drinken. Ook hebben mensen met ADHD meer kans op een verslaving. Op deze pagina lees je waarom. Ook lees je of je alcohol kan drinken als je ADHD-medicatie slikt. En hoe je hulp kan krijgen bij een alcoholverslaving als je ADHD hebt.

Lees verder over alcohol en ADHD >

Heb je een vraag?

Je kunt je vragen stellen aan medewerkers van de Alcohol Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.
Scroll naar boven