single.php
. . . verslaving Wanneer ben je verslaafd?

Wanneer ben je verslaafd?

Wanneer ben je verslaafd?

Als je verslaafd bent, krijg je allerlei problemen door het alcohol drinken. Toch lukt het niet om te stoppen. Het is vaak moeilijk om dit onder ogen te zien. Gelukkig zijn er veel soorten hulp. Bij een lichte verslaving kan een korte (online) behandeling genoeg zijn. Als je iedere dag veel drinkt, kun je ontwenningsverschijnselen krijgen als je stopt. Soms zijn dan medicijnen of een opname in een kliniek nodig.  

Wat is een verslaving?

Je bent verslaafd aan alcohol als je de controle over alcohol drinken kwijt bent. Je blijft drinken ondanks de problemen die het geeft. Bijvoorbeeld problemen met de gezondheid, met werk of ruzies met vrienden en familie. Je kunt niet meer zonder drank. Daarom noemen experts verslaving ook wel afhankelijkheid.

> Lees alles wat je moet weten over alcoholverslaving

Bovenstaande video kun je hier ook vinden in andere talen.

Bij hoeveel glazen alcohol per dag ben je verslaafd?

Het staat niet vast bij hoeveel glazen alcohol per dag iemand een verslaving heeft. Je hoeft zelfs niet ieder dag alcohol te drinken om toch verslaafd te zijn. Alcohol drinken wordt een verslaving als je door het drinken allerlei problemen krijgt en toch niet stopt. Het is vaak wel zo dat hoe meer iemand drinkt, hoe erger de verslaving is en hoe groter de problemen zijn.

Hoe herken je verslaving?

Kenmerken van een verslaving

Hieronder staat een lijst met kenmerken van verslaving. Herken je twee of drie punten van de lijst? Dan gaat het waarschijnlijk om een lichte alcoholverslaving. Als je zes of meer van de punten herkent, dan gaat het om een ernstige alcoholverslaving. 

  1. Je drinkt meer of vaker dan je eigenlijk wilt.  
  2. Je wilt wel stoppen, maar het lukt steeds niet.  
  3. Je bent veel tijd kwijt aan het kopen van alcohol, het drinken zelf en aan de katers.  
  4. Je verlangt steeds naar alcohol.  
  5. Doordat je steeds drinkt, lukt het niet om de dingen te doen die je zou moeten doen. Bijvoorbeeld op school, werk of in je gezin.   
  6. Je gaat door met drinken, ook al geeft het problemen met anderen.   
  7. Je doet door het drinken niets of veel minder aan sociale dingen, je beroep of je hobby’s.   
  8. Je drinkt in situaties waarin het gevaarlijk kan zijn. Bijvoorbeeld in het verkeer.   
  9. Je blijft drinken, ook al weet je dat het lichamelijke of psychische problemen bij je geeft. Of die problemen erger maakt.   
  10. Je hebt steeds meer alcohol nodig om het gevoel te krijgen dat je wilt.  
  11. Je hebt last van ontwenningsverschijnselen als je niet drinkt. Je voelt je bijvoorbeeld trillerig, onrustig en somber. Je drinkt om van de ontwenningsverschijnselen af te komen. 

> Heb ik een alcoholprobleem? Doe de test op de website van Alles over Drinken. Je krijgt uitgebreid advies en kunt een gratis adviesgesprek met een hulpverlener aanvragen.

Ontwenningsverschijnselen

Als je iedere dag drinkt, raakt het lichaam gewend aan alcohol. Als je dan stopt met drinken, kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Hoe meer je drinkt, hoe heftiger de ontwenningsverschijnselen kunnen zijn. Als je dagelijks veel drinkt, kan het zelfs gevaarlijk zijn om zomaar te stoppen. Drink je meer dan acht standaardglazen alcohol per dag? Vraag dan advies bij je huisarts als je wilt stoppen met drinken. 

Ontwenningsverschijnselen die veel voorkomen: 

  • Trek in alcohol
  • Zweten 
  • Trillen 
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid 
  • Slecht slapen 
  • Onrust, spanning en angst 
  • Somberheid, lusteloosheid 

Deze gevaarlijke ontwenningsverschijnselen komen soms voor bij mensen die dagelijks veel drinken: 

> Lees meer over ontwenningsverschijnselen

Hoe kom je van een verslaving af?

De eerste stap die je moet nemen om van een verslaving af te komen is toegeven dat stoppen of minder drinken niet lukt. Dat is niet gemakkelijk. Bedenk dat niemand voor een verslaving kiest. Het overkomt je. 
Gelukkig is er veel hulp. Welke hulp bij je past, hangt af van hoeveel je drinkt en welke problemen door het drinken ontstaan. Bij een lichte verslaving kan een korte online behandeling al helpen. Ook een paar gesprekken met een coach kunnen soms al genoeg zijn.

Wie al lange tijd veel drinkt, heeft vaak meer ondersteuning nodig. Bij de verslavingszorg kan je een-op-eengesprekken krijgen met een hulpverlener of in een groep. Ook de huisarts kan je ondersteunen bij het stoppen. De huisarts kan ook medicijnen geven tegen de ontwenningsverschijnselen. Soms is een opname in een afkickkliniek nodig omdat een arts de ontwenningsverschijnselen steeds moet kunnen controleren. Sommige mensen willen ook graag naar een kliniek omdat ze thuis steeds in de verleiding komen om te drinken. 

Als laatste heb je ook nog zelfhulpgroepen zoals de Anonieme Alcoholisten (AA) waar je terecht kunt.

> Lees meer over hulp bij alcoholverslaving
> Lees meer over stoppen of minderen met drinken.
> Wil je graag iemand anders helpen? Lees dan wat je kunt doen als een naaste te veel drinkt.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over verslaving? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven