single.php
. . . verslaving Afkicken van alcohol

Afkicken van alcohol

Het lichamelijk afkicken van alcohol duurt meestal een week. De ontwenningsverschijnselen kunnen per persoon iets verschillen. De eerste dagen zijn deze vaak het ergst. Hoeveel last iemand heeft van afkickverschijnselen is afhankelijk van hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid.

Meest voorkomende klachten tijdens het afkicken

  • Trillende handen, transpireren, misselijk, slecht slapen, vermoeid, onrustig, verhoogde bloeddruk, spierkramp, gespannen zijn. Dit komt meestal de eerste week voor. Met uitzondering van het slechte slapen en gespannen zijn, moeten de klachten na een paar dagen af gaan nemen.
  • Angstig, somber en lusteloos gevoel. Deze klachten kunnen langer aanhouden.
  • Vitamine B gebrek: door drinken van alcohol en een slecht eetpatroon wordt minder vitamine B1 door het lichaam opgenomen. Bij een tekort kunnen vermoeidheid, zenuwontstekingen en spierverlammingen ontstaan. Het is het aan te raden om bij het stoppen met alcoholgebruik extra vitamine B in te nemen.
  • Toevallen of insult: een korte periode van bewustzijnsverlies al dan niet met heftige krampen. Dit komt niet zo vaak voor en treedt vooral op in de eerste week na het stoppen met drinken.
  • Delirium tremens: verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Dit komt niet vaak voor en openbaart zich meestal binnen een week na het stoppen met drinken.

> Bekijk ook de pagina tips bij het afkicken van alcohol.

Geestelijk afkicken

Mensen die lang hebben gedronken, zijn gewend om vervelende gevoelens (angst, verdriet, onrust, somberheid) ‘weg’  te drinken. De drank helpt hen de gevoelens weg te drukken en niet te voelen. Zonder drank komen gevoelens extra hard aan en veel drinkers weten niet goed hoe ze daar mee om moeten gaan. Ze hebben het nooit geleerd of zijn het verleerd.

Wie stopt met drinken wordt helaas vaak geconfronteerd met problemen die door het drinken zijn ontstaan; bijvoorbeeld op het werk, of problemen met familie of partner. Je krijgt dus juist veel te maken met vervelende gevoelens als schaamte, schuldgevoel, spijt en verdriet. Dat kan het verlangen groot maken om dit opnieuw weg te drukken door alcohol te drinken.

Stel een vraag
Scroll naar top