single.php
. . . hulp Tips om minder te drinken

Tips om minder te drinken

Tips om te minderen of stoppen met drinken 

Wil je minderen of stoppen met alcohol drinken? Er zitten veel voordelen aan minderen of stoppen met alcohol. Maar hoe pak je dat aan? Hier lees je negentien tips. 

Tip 1: Houd een dagboek bij 

Schrijf een maand lang op hoeveel je drinkt, wanneer en met wie. Dit alcoholdagboek kun je daarvoor gebruiken. Als er een reden is waarom je dronk, schrijf die dan ook op. Dit kan een leuke reden zijn geweest, bijvoorbeeld een feestje. Maar misschien dronk je vanwege stress, verveling of ruzie. Na deze maand bekijk je of er een bepaald patroon in je drinkgedrag zit.  

Tip 2: Gebruik een stoppen met drinken app 

Er zijn veel verschillende apps die je kunnen helpen met minderen of stoppen met drinken. Bijvoorbeeld de zelfhulp-app Maxx.  De app helpt je je alcoholgebruik bij te houden met  een logboek, doelen te stellen, door moeilijke situaties heen te komen en nog veel meer. 

Tip 3: Maak een lijstje met jouw redenen om te stoppen  

Wat zijn jouw redenen om te stoppen of te minderen? Maak een lijstje. Het kan helpen om de voor- en nadelen van het drinken voor jezelf op te schrijven. Vind je de nadelen de moeite waard? Bewaar dit lijstje ergens waar je het regelmatig tegenkomt. 

Tip 4: Beloon jezelf 

Bedenk van te voren waarmee je jezelf gaat belonen als je je doel hebt gehaald. Beloon jezelf niet met alcohol.  

Tip 5: Bereid je voor op moeilijke situaties 

Vind je het moeilijk om alcohol te weigeren? Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als iemand jou een drankje aanbiedt. Wanneer vind je het moeilijk om weinig of om niet te drinken? Bedenk van tevoren wat je dan kunt doen.  

Tip 6: Maak afspraken en stel grenzen 

Spreek van tevoren met jezelf of met anderen af hoeveel je wilt drinken. Bepaal dan ook hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken. Bedenk ook van tevoren op welk tijdstip je stopt met drinken. 

Tip 7: Zoek steun in je omgeving 

Vertel je omgeving wat je aan het doen bent en vraag om steun. Zo wordt ‘nee’ zeggen makkelijker en kan je steun krijgen als je het zwaar hebt. Samen sta je sterk. 

Tip 8: Doorbreek je drinkpatroon 

Drink je altijd op dezelfde momenten? Deel je dag dan anders in. Probeer bijvoorbeeld op je vaste drinkmomenten iets te gaan doen waarbij je niet kunt drinken.  

Tip 9: Zoek afleiding 

Als je trek in alcohol krijgt, bedenk dan dat deze weer voorbij gaat. Je hoeft er niet aan toe te geven. Zoek afleiding en probeer aan andere dingen te denken. Vaak verdwijnt de trek dan weer.

> Meer over omgaan met trek 

Tip 10: Plan alcoholvrije dagen in 

Drink je dagelijks en wil je minderen? Plan dan alcoholvrije dagen in. Bedenk van te voren welke dagen dat zijn. Zorg dat je op die dagen genoeg te doen hebt. 

Tip 11: Drink niet als je dorst hebt 

Drink als je dorst hebt geen alcohol. Van alcohol (ook van bier!) krijg je juist meer dorst. Drink overdag voldoende water of thee.  

Tip 12: Drink niet op een lege maag 

Eet altijd iets voordat je alcohol drinkt. Een vollere maag zorgt ervoor dat je langzamer dronken wordt en minder last van een kater zult krijgen. 

Tip 13: Wissel alcohol en water/fris af 

Wissel alcohol af met water of fris. Drink na elk glas alcohol een glas zonder alcohol. Als je in een restaurant wijn bestelt, bestel dan ook altijd een karaf water. Drink één op één: een glas wijn, een glas water.

Tip 14: Drink minder dan één glas per uur 

Je lichaam heeft ongeveer een uur nodig om één drankje te verwerken. Zo drink je minder en geef je je lichaam de tijd de alcohol te verwerken, waardoor je veel minder last hebt van een kater. 

Tip 15: Zorg ervoor dat je niet teveel alcohol in huis hebt 

Een voorraad alcohol in huis kan ervoor zorgen dat je sneller gaat drinken. Als je besluit om iets te drinken, koop dit dan op diezelfde dag en koop niet meer dan je heb bedacht om te drinken. 

Tip 16: Geniet van wat je drinkt 

Drink je glas niet in een keer leeg, geniet ervan. Neem kleine slokjes en zie het als een speciale verwennerij.  

Tip 17: Drink uit een glas 

Drink uit een glas en niet direct uit een fles. Uit een fles drink je sneller met grote slokken tegelijk. Wanneer je uit een glas drinkt, kan je de bodem van je glas zien als een soort natuurlijke grens. Als je de bodem van de fles ziet heb je al gelijk veel meer alcohol gedronken.  

Tip 18: Houd de fles uit het zicht

Schenk een glas in en houd de fles daarna uit het zicht. Laat de fles in de keuken of in een andere ruimte. In elk geval niet naast je. Zo maak je het je zelf moeilijker om nog een glas in te schenken. Je moet namelijk eerst opstaan en naar de andere ruimte lopen als je nog een glas wil inschenken.

Tip 19: Kies alcoholvrije drankjes 

Alcoholvrije wijn of alcoholvrij bier zijn prima keuzes als je minder alcohol wilt drinken. Je kunt deze gewoon in de supermarkt en in slijterijen kopen. 

Deze tips kunnen je helpen om te stoppen of minderen met het drinken van alcohol. Wil je toch graag meer hulp bij het stoppen of minderen?

> Je vindt hier informatie over online hulp bij minder drinken
> Je vindt hier informatie over professionele hulp bij stoppen of minderen

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over minderen of stoppen met drinken? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven