single.php
. . . hulp Omgaan met trek in alcohol

Omgaan met trek in alcohol

Omgaan met trek in alcohol 

Als je lichaam gewend raakt aan alcohol drinken, kun je merken dat je vaker trek in alcohol hebt. Als je besluit om te stoppen met drinken, kan je verlangen naar alcohol nóg sterker worden. Veel zin hebben in alcohol drinken noem je ook wel een alcohol craving. In dit stuk leggen we uit hoe trek in alcohol ontstaat en hoe je ermee om kunt gaan. 

Hoe ontstaat trek in alcohol? 

Trek in alcohol ontstaat door alcohol zelf. Op twee manieren zorgt alcohol voor de behoefte aan drinken. Ten eerste heb je, als je regelmatig drinkt, steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te krijgen. Dit noem je gewenning. Ten tweede gaat je lichaam protesteren als het geen alcohol meer krijgt. Dit merk je aan verschillende ontwenningsverschijnselen die kunnen ontstaan, zoals onrust, trillen, zweten, misselijkheid en moeheid. Daarnaast koppelt je lichaam alcohol drinken aan bepaalde situaties of gevoelens. Als je vaak alcohol dronk op een bepaald moment, zoals op een feestje, tijdens het koken of bij voetbal kijken, ontstaat er nu ook trek in alcohol. Dit heet een Pavlov-reactie of conditionering. 

Als de trek in alcohol steeds meer toeneemt, kan een alcoholverslaving ontstaan. Je lichaam én geest worden dan steeds afhankelijker van alcohol. ‘Willen drinken’ verandert in ‘moeten drinken’. Je hebt het alcohol drinken dan niet meer onder controle. 

> Lees hier meer over ontwenningsverschijnselen van alcohol 
> Lees hier informatie over wanneer je verslaafd bent
> Lees hier alles wat je moet weten over verslaving 

Voorbeeld van het hondje van Pavlov

Om het verlangen naar alcohol drinken beter te begrijpen kijken we naar het voorbeeld van het hondje van Pavlov. Pavlov was een onderzoeker die keek naar het gedrag van dieren, om het gedrag van mensen beter te begrijpen. 

Het hondje begon te kwijlen wanneer hij een bak met voer kreeg. Het lichaam van de hond bereidde zich op die manier voor op het eten en verteren van voedsel. Pavlov liet een bel klinken steeds als het hondje voer kreeg. Na een tijdje was het zo dat de hond al begon te kwijlen als hij alleen de bel hoorde. Het lichaam maakte zich klaar voor het eten, terwijl er alleen maar een bel ging. Bij mensen werkt dit ook zo. 

Het lichaam bereidt zich voor op de komst van alcohol als reactie op bepaalde prikkels. Het gevoel dat dan ontstaat, noemen we trek of alcohol craving. Deze prikkels kunnen bij ieder mens verschillend zijn: de geur van alcohol of een bepaalde plek of situatie waar je vaak drinkt zoals de kroeg of een feestje. Ook kan trek in alcohol ontstaan door een bepaald gevoel zoals bijvoorbeeld stress, spanning en verdriet maar ook intense blijdschap. 

bron afbeelding: wikipedia

Hoe kun je trek in alcohol verminderen?

Het is goed om bij jezelf te ontdekken waardoor de trek in alcohol ontstaat. In welke situatie en met welke mensen ben je als je trek krijgt en hoe voel je je daarbij? Het herkennen en omgaan met trek is een belangrijke stap bij het leren stoppen of minderen met drinken

Er zijn verschillende manieren om om te gaan met trek: 

Uitzitten

Je kunt gewoon wachten tot de trek weer overgaat. In plaats van je er tegen te verzetten kan je op een rustige plek gaat zitten. Merk op waar je in je lichaam de trek voelt. Richt je aandacht hierop en probeer voor jezelf te beschrijven wat je voelt. Doe dit voor alle plekken waar je de trek voelt totdat de trek weer weg is. 

Afleiding 

Om niet toe te geven aan de trek naar alcohol, is het belangrijk om afleiding te zoeken. Het beste is om iets te gaan doen waar je normaal gesproken nooit bij drinkt. Zoals douchen of de hond uitlaten bijvoorbeeld. Ook sporten kan helpen om de trek tegen te gaan. Bedenk van te voren wat voor afleiding je op welke locatie kunt vinden. 

Erover praten

Als je met iemand kunt praten over je trek, zul je merken dat je je minder angstig gaat voelen. Ga op zoek naar mensen met wie je kunt praten hierover. 

Anders denken over trek 

Mensen gaan door trek vaak weer drinken omdat ze denken dat het niet anders kan. Trek gaat ook voorbij als je niet drinkt. Je kan ‘nee’ zeggen tegen trek. Maar het belangrijkste is dat iemand zelf ervaart dat de zucht naar alcohol vanzelf weer overgaat. Probeer je dus niet te verzetten, dat maakt de trek sterker. Accepteer dat de trek er is, en de gedachten over alcohol er zijn. De trek komt als een golf, wordt een poosje steeds sterker tot er een piek is bereikt, en neemt dan weer af.  

Hoe langer je geen alcohol drinkt, hoe minder vaak en heftig je trek zal ervaren. Maar je als een keertje wel drinkt, zal de trek juist weer vaker en intenser zijn. Als je bent gestopt met drinken zijn er bepaalde medicijnen (Campral of Revia) die de zin in alcohol een beetje kunnen verminderen. Geen wondermiddel, maar voor veel mensen toch een steun in de rug. 

Ook zijn er online verschillende hulpmiddelen te vinden, zoals apps en verschillende online behandelingen

Voor meer informatie of een persoonlijk gesprek kun je contact opnemen met de medewerkers van de Alcohol Infolijn 

> Lees hier tips om te minderen of stoppen met alcohol drinken
> Lees hier over de positieve effecten van stoppen met alcohol drinken 

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over omgaan met trek in alcohol? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven