single.php
. . . hulp Wat kan ik doen als ik veel behoefte krijg aan alcohol?

Wat kan ik doen als ik veel behoefte krijg aan alcohol?

Als iemand stopt met drinken is het normaal dat er op sommige momenten hevige trek naar alcohol ontstaat (craving).

Dit gevoel ontstaat doordat je lichaam zich voor gaat bereiden op alcohol in situaties waarin je meestal drinkt. Of wanneer je op een andere manier aan het drinken van alcohol wordt herinnerd.Om dit te kunnen begrijpen kijken we naar het voorbeeld van het hondje van Pavlov. Pavlov was een onderzoeker die keek naar het gedrag van dieren, om het gedrag van mensen beter te begrijpen.

Het hondje begon te kwijlen wanneer hij een bak met voer kreeg. Het lichaam van de hond bereidde zich op die manier voor op het verwerken van voedsel. Pavlov liet een bel klinken telkens wanneer het hondje voer kreeg. Na een tijdje was de hond zover dat hij al begon te kwijlen als hij alleen de bel hoorde. Het lichaam maakte zich klaar om het voedsel te verwerken, terwijl er in feite alleen maar een bel ging. Bij mensen werkt dit ook zo.

Het lichaam bereidt zich voor op de komst van alcohol als reactie op bepaalde prikkels. Het gevoel dat dan ontstaat, noemen we trek.

Deze prikkels kunnen heel divers zijn: de geur van alcohol, een bepaalde plek of situatie of het kan ook gekoppeld zijn aan een bepaald gevoel. Het is belangrijk dat iemand bij zichzelf nagaat waardoor de trek bij hem ontstaat. Het herkennen en omgaan met trek is in feite een belangrijk deel van het leren om te stoppen of minderen met drinken.

Om trekmomenten door te komen is het belangrijk afleiding te zoeken. Het beste is om iets te gaan doen waar je normaal gesproken nooit bij drinkt. Zoals douchen of de hond uitlaten. In het zoeken van afleiding zou je misschien een rol kunnen spelen. Voor sommige mensen helpt het als ze een sterk menthol snoepje in de mond nemen. Maar het belangrijkste is dat iemand zelf de ervaring op doet dat een trekmoment vanzelf weer overgaat: het komt als een golf, wordt een poosje steeds sterker tot er een bepaalde piek is bereikt, en neemt dan weer af.

Eenmaal gestopt met drinken zijn er bepaalde medicijnen (Campral of Revia) die de trek naar alcohol voor een deel wegnemen. Geen wondermiddel, maar voor veel mensen toch een steun in de rug.

Voor meer informatie of een persoonlijk gesprek kun je bellen naar de Alcohol Infolijn, 0900 1995 (10 ct p/m).

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top