single.php
. . . sport Alcohol en sporten

Alcohol en sporten

Alcohol en sporten

Sport en alcohol gaan niet goed samen. In dit artikel leggen we je uit waarom. Hiervoor kijken we naar de effecten van sport en alcohol op het lichaam. 

🔗 Wetenschappelijke verdieping en alcoholbeleid in de sportkantine? Bekijk de pagina over dit onderwerp op Expertisecentrum Alcohol

Wat gebeurt er als iemand alcohol drinkt voor of na het sporten?

Als je sport, zet je je lichaam flink aan het werk. Je lichaam gebruikt veel energie en moet na het sporten herstellen. Als je alcohol drinkt zet je je lichaam óók aan het werk. Alcohol is namelijk een giftige stof, die het lichaam snel kwijt wil. De lever gaat daarom na het drinken meteen aan de slag om de alcohol af te breken. Als het lichaam bezig is met alcohol afbreken, is er minder energie en aandacht voor het sporten of het herstellen van sport. Sporten en alcohol drinken gaan daarom niet goed samen. Daarnaast zijn er verschillende risico’s voor je gezondheid als je gaat sporten met alcohol op. Ook vlak na het sporten alcohol drinken is niet gezond. Zelfs als je maar één of twee standaardglazen drinkt. 

Wat gebeurt er als je alcohol drinkt vóór het sporten?  

Een slechtere conditie

Als je met alcohol op gaat sporten heb je minder uithoudingsvermogen en minder kracht. Door de alcohol gaat de hartslag omhoog en moet je vaker plassen omdat de nieren harder werken. Hierdoor verlies je sneller vocht. Vochttekort is slecht voor het uithoudingsvermogen. Je uithoudingsvermogen neemt dan af. 

Meer kans op blessures

Als je met alcohol op sport, loop je sneller een blessure op. Alcohol is een verdovend middel. Je voelt daardoor minder snel dat je pijn hebt. Als je alcohol drinkt en dan gaat sporten, ga je sneller over je grenzen heen.

Meer kans op ongelukken

Als je sport met alcohol op loop je meer kans op ongelukken. Met alcohol op hoor en zie je minder goed. Ook word je onhandiger en reageer je trager. Bovendien neem je met alcohol op vaak meer risico’s. Hierdoor wordt de kans op ongelukken groter. Ook kun je anderen in gevaar brengen.

> Lees hier meer over de risico’s van alcohol drinken

Wat gebeurt er als je alcohol drinkt ná het sporten?  

Herstel van je lichaam duurt langer

Als je na het sporten alcohol drinkt, herstelt je lichaam langzamer. Na het sporten ruimt je lichaam afvalstoffen op en worden kleine blessures genezen. Als je alcohol drinkt, gaat je lichaam eerst de alcohol afbreken en heeft het minder aandacht voor het herstellen. Het herstel duurt dan langer. Je kunt bijvoorbeeld meer last krijgen van spierpijn, blessures en vermoeidheid. Ook als je alcohol drinkt vóór het sporten, herstelt je lichaam minder snel van het sporten.  

 > Lees meer over de afbraak van alcohol in je lichaam

Meer spierpijn

Drink je bijvoorbeeld bier vlak na het sporten, dan kun je sneller last krijgen van spierpijn. Tijdens het sporten ontstaat melkzuur in de spieren. Na het sporten ruimt je lichaam het melkzuur weer op. Als je alcohol drinkt na het sporten, duurt het opruimen van het melkzuur langer. Je lichaam is namelijk druk met het afbreken van de alcohol. Omdat er langer melkzuur in je spieren zit, kun je meer last van spierpijn krijgen. Ook als je alcohol drinkt vóór het sporten, kan je spierpijn erger worden. 

Verlies van vocht 

Als je alcohol drinkt na het sporten vergroot je de kans dat je uitdroogt. Als je sport verlies je vocht door te zweten. Drink je alcohol, dan verlies je ook vocht doordat je nieren harder gaan werken. Je moet dan vaker en meer plassen. Na het sporten is genoeg water of fris drinken belangrijk. 

Tekort aan suikers

Als je alcohol drinkt na het sporten, kan het gebeuren dat je te weinig suikers in je lichaam hebt. Tijdens het sporten gebruikt je lichaam suikers. Je lichaam zet deze suikers namelijk om in energie. Door alcohol te drinken verbruik je nog meer suikers. Want ook voor het afbreken van alcohol heeft je lichaam extra suikers nodig. De suikers die in alcohol zitten zijn niet genoeg om de voorraad weer aan te vullen. Als je weinig suikers in je lichaam hebt kun je je erg moe en suf voelen. Het is daarom belangrijk om na het sporten een koolhydraatrijke maaltijd te eten. 

Het lichaam neemt alcohol sneller op

Na het sporten is je maag leeg. Als je dan alcohol drinkt komt het sneller in je bloed. Iemand kan de alcohol dan extra sterk voelen. Diegene wordt dan bijvoorbeeld sneller aangeschoten, duizelig of misselijk. 

Wat is het effect van alcohol op de spieropbouw? 

Als je vaak sport, en fitter en gespierder wilt worden, kun je beter geen alcohol drinken.  Om fit te worden en meer spieren op te bouwen moet je lichaam bijvoorbeeld goed kunnen herstellen na het sporten. Veel alcohol (meer dan 1-2 standaardglazen) houdt dit herstel tegen. Verder zorgt alcohol ervoor dat je lichaam minder makkelijk nieuw spierweefsel aan maakt. 

> Lees meer over het effect van alcohol op de spieren

Helpt sporten om een kater te verminderen?

Sporten zorgt er niet voor dat de alcohol sneller uit je lichaam is. Veel mensen denken dat je een kater kunt uitzweten, maar dat is niet waar. Het grootste deel van de alcohol in je lichaam (90 tot 95%) wordt namelijk afgebroken door je lever. De lever breekt de alcohol niet sneller af als je sport. Daarnaast verlies je door het sporten extra vocht, terwijl je lichaam juist meer vocht nodig heeft na het drinken van alcohol. Sporten om je kater te verminderen is dus geen goed idee. Wel kan rustige beweging zoals wandelen ervoor zorgen dat je je wat beter voelt. 

> Lees hier wat je kunt doen om een kater tegen te gaan 

Helpt sporten om het stoppen met drinken vol te houden?

Ben je van plan om te stoppen met alcohol drinken? Dat is een goede stap. Sporten kan je helpen om je goed te voelen en om het stoppen vol te houden. 

Drink je vaak en/of veel alcohol, dan kun je als je stopt met drinken last krijgen van verschillende klachten. Deze klachten heten ontwenningsverschijnselen of afkickverschijnselen. Denk aan spierpijn, misselijkheid, moeheid of mentale klachten als onrust, angst en somberheid. Sporten kan dan op verschillende manieren helpen. 

Sporten kan een goede afleiding zijn als je afkickverschijnselen hebt. Of als je zin krijgt om weer alcohol te gaan drinken. Daarnaast kan sporten ervoor zorgen dat je sombere stemming minder wordt. Als je sport maak je namelijk endorfine aan. Endorfine is een stofje (hormoon) in je lichaam waardoor je je prettig gaat voelen. Zo houd je het stoppen met drinken beter vol. 

Als je nog niet (veel) sport, is het verstandig het sporten rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met een half uur per dag fietsen of wandelen. 

> Lees hier meer over stoppen of minderen met alcohol drinken
> Lees hier over afkickverschijnselen
> Lees hier meer over de behoefte aan alcohol verminderen (craving) 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven