single.php
. . . effecten Hoeveel alcohol zit in een glas?

Hoeveel alcohol zit in een glas?

Hoeveel alcohol zit er in een glas?

Wat is een standaardglas?

Verschillende soorten drank met alcohol hebben verschillende standaardglazen waar je uit drinkt. In sterke drank zit meer alcohol dan in bier, maar je drinkt er minder van. Op die manier bevatten de standaardglazen allemaal evenveel pure alcohol: ongeveer 10 gram. Dit zijn de standaardglazen en voor iedere drank:

  • Bier: 250 milliliter, 5% alcohol
  • Wijn: 100 milliliter, 12,5% alcohol
  • Sterke drank: 35 milliliter, 35% alcohol.

Maar let op: met ‘standaardglas’ bedoelen we dus de hoeveelheid van een drank waarmee je 10 gram alcohol binnenkrijgt. Dat is niet altijd de hoeveelheid drank die je krijgt:

  • Veel wijnglazen zijn zo groot dat 100 milliliter weinig lijkt. De meeste mensen doen er meer wijn in.
  • In een bierflesje zit vaak 330 milliliter.
  • Speciaal bieren bevatten meestal meer dan 5% alcohol.

Wil je drinken, en moet je nog rijden? Dan moet je dus zelf uitrekenen hoeveel je mag drinken om uit te komen op 1 of 2 standaardglazen. Maar het veiligste is: helemaal niet drinken als je nog moet rijden.

Bestel je een mix of cocktail in de horeca? Dan krijg je meestal een mix die bestaat uit 1 standaardglas sterke drank of likeur, aangelengd met bijvoorbeeld vruchtensap of frisdrank. Maar als uit de hand geschonken wordt, kan er meer of minder alcohol in je glas zitten. Hetzelfde geldt voor wanneer je zelf mixt. Dan kan je natuurlijk meer of minder sterke drank of likeur in je glas doen. Gebruik je een kort en wijd glas? Dan doe je daar ‘vanzelf’ 20% meer alcohol in dan bij een lang smal glas. Dat blijkt uit onderzoek.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over standaardglazen? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven