single.php
. . . feiten Wat kan je aan een kater doen?

Wat kan je aan een kater doen?

Wat helpt tegen een kater? [Tips]

Van alcohol drinken kun je een kater krijgen. Wakker worden met een kater is geen pretje. In dit stuk lees je hoe je een (zware) kater kunt voorkomen en wat je kunt doen als je toch een kater hebt.

Wat is een kater?

Een kater komt door (te veel) alcohol drinken. Alcohol is een giftige stof die gevolgen heeft voor het hele lichaam. Na een avond drinken kun je de volgende ochtend wakker worden met vervelende klachten. Bijvoorbeeld hoofdpijn, moeheid, misselijkheid, een droge mond en minder concentratie.

> Lees hier wat een kater precies is

Hoe voorkom je een kater?

Een kater voorkomen kan maar op één manier: geen alcohol drinken. Door het drinken van alcohol loop je altijd risico op katerklachten. Zo zorgt één glas alcohol er al voor dat je slechter slaapt. Wil je toch drinken? Met deze tips maak je de kans op een zware kater kleiner:

  • Drink niet te veel. Hoe minder je drinkt, hoe frisser je wakker wordt.
  • Drink langzaam; bijvoorbeeld niet meer dan één glas per uur.
  • Drink na een glas alcohol steeds een glas water of fris.
  • Drink niet te veel verschillende drankjes door elkaar.
  • Drink alcohol met zo weinig mogelijk foezelalcoholen; die zitten vooral in drank gemaakt van fruit, zoals pruimenbrandewijn.
  • Drink extra water voor je gaat slapen.
  • Eet iets voor je gaat slapen om je bloedsuiker te verhogen; iets zouts of iets met veel eiwitten kan helpen.
  • Zorg dat je voor en na het drinken genoeg slaap krijgt.

Wat kun je doen als je een kater hebt?

Wakker geworden met een kater? Op deze manier herstel je het beste:

  • Blijf wat langer slapen en doe rustig aan.
  • Eet een stevig, gezond ontbijt.
  • Drink genoeg water.
  • Zorg na genoeg rust voor wat (rustige) beweging.
  • Ga niet in de felle zon, van de warmte kun je hoofdpijn krijgen.

Heb je veel last van hoofdpijn, buikpijn of maagpijn? Dan kan een paracetamol helpen. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering.

Drink je vaak en heb je vaak last van een kater? Dan kan je gezondheid flink achteruitgaan. Minder drinken of stoppen met drinken heeft veel voordelen. Je wordt fitter, slaapt beter, bent vrolijker en ziet er beter uit.

> Lees meer over de voordelen van stoppen met drinken

Fabels over een kater

Bier na wijn
Je kent vast wel de uitspraak: bier na wijn geeft chagrijn? Of: bier na wijn geeft venijn? En: wijn na bier geeft plezier. Voor de kater maakt het niet uit in welke volgorde je bier en wijn (of andere dranken) drinkt. Deze uitspraak komt waarschijnlijk uit de middeleeuwen. In die tijd was wijn een drank voor de rijke en bier een drank voor de arme mensen. Eerst wijn drinken en daarna bier zou dus betekenen dat je armer wordt. Het is dus een fabel dat bier na wijn je écht chagrijnig of boos maakt.

Koffiedrinken tegen een kater
Veel mensen denken dat koffiedrinken helpt tegen een kater. Want van alcohol kun je slaperig worden en koffie maakt je wakker. Toch is ook dit een fabel: je lichaam breekt alcohol niet sneller af als je koffie drinkt.

Je kater uitzweten
Word je wakker met een kater, dan kan beweging ervoor zorgen dat je je weer wat beter voelt. Maar de alcohol uitzweten door (hard of veel) sporten werkt niet. Want van de alcohol die je drinkt, raak je maar vijf tot tien procent kwijt via je zweet of urine. De rest van de alcohol wordt afgebroken door je lever. Daarnaast verlies je door alcohol drinken én door sporten vocht. Je kater uitzweten is dus geen goed idee.

Voeding, voedingssupplementen en anti-katermiddelen

Er bestaan veel verhalen over voeding en voedingsmiddelen die zouden helpen tegen een kater. Je kunt zelfs speciale anti-katermiddelen kopen. Helpen deze middelen echt?

Voeding en voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn producten die je dagelijkse voeding kunnen aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan vitaminepillen, visolie en mineralen. Wetenschappers hebben onderzocht of bepaalde voeding en voedingssupplementen kunnen helpen bij een kater.  

Zij vonden dat sommige stoffen inderdaad een effect kunnen hebben op de kater. Bijvoorbeeld: voeding met veel vitamine B3 (niacine) en zink kan ervoor zorgen dat de alcohol sneller uit het lichaam verdwijnt. Hierdoor duurt de kater minder lang en is minder heftig1zoals te lezen in dit onderzoek.

De stof cysteïne kan ervoor zorgen dat misselijkheid, hoofdpijn, angst en stress van de kater minder wordt2zoals te lezen in dit onderzoek. Cysteïne zit bijvoorbeeld in eieren.

Of deze stoffen echt werken en of ze bij iedereen werken is niet zeker. Dit komt omdat ieder lichaam anders is. En of de stoffen ook werken als je ze in voedingssupplementen neemt, is ook onzeker. Want voedingssupplementen werken op een andere manier dan wanneer je dezelfde stoffen via je eten binnenkrijgt.

Anti-katermiddelen

Er zijn veel anti-katermiddelen te koop. Ze bestaan allemaal uit andere stoffen. In sommige anti-katermiddelen zitten stoffen die katers lijken te verminderen, zoals zink, vitamine B3 en cysteïne. Maar het hoeft niet altijd zo te zijn dat de stoffen in anti-katermiddelen hetzelfde werken als dezelfde stoffen uit voeding. Voor de meeste anti-katermiddelen is weinig bewijs dat ze werken.

Bekijk hieronder het experiment van onze collega en Radar bij het testen van een anti-katermiddel. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven