single.php
. . . vraag Alcohol en corona: antwoord op vragen

Alcohol en corona: antwoord op vragen

Maatregelen tegen het coronavirus hebben invloed op alcoholgebruikers. Hieronder lees je het antwoord op de meest gestelde vragen over alcohol en het coronavirus.

Heeft het drinken van alcohol invloed op mijn weerstand?

Ja, alcohol heeft een negatieve invloed op je weerstand. Van één avond (te) veel drinken kunnen mensen al makkelijker ziek worden. Ook kunnen je longen achteruit gaan als je veel drinkt. Of je sneller besmet raakt met corona na een avondje drinken, dat is nog niet onderzocht. Toch is het verstandig om zo weinig mogelijk alcohol te drinken. Dat is beter voor je gezondheid.

Heeft het drinken van alcohol invloed op de vaccinatie tegen het coronavirus (COVID-19)?

Er is op dit moment geen bewijs dat het drinken van alcohol een effect heeft op het coronavaccin. Het is wel bewezen dat alcohol een tijdelijke dip in je weerstand veroorzaakt. Een lage weestand kan ervoor zorgen dat een vaccin minder goed werkt.

Lees hier meer over alcohol en vaccinatie

Ik ben in behandeling voor mijn alcoholprobleem of ik zou binnenkort beginnen. Wat gaat er nu gebeuren?

Momenteel is de zorg zo vormgegeven dat er zo min mogelijk face-to-face contact is. Neem contact op met je behandelaar om te kijken wat dit voor jou betekent. De behandelingen gaan bij de meeste instellingen wel gewoon door, telefonisch of via videogesprekken. Stem samen goed af wat voor jou/jullie het beste werkt.

Lees hier meer informatie over professionele hulp

Is het verstandig om nu te stoppen met drinken?

Ja, voor de meeste mensen is het verstandig om te minderen of stoppen met drinken. Zeker nu tijdens de corona-epidemie. Stoppen met drinken verkleint de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Deze chronische aandoeningen zorgen voor een grotere kans op ernstig verloop van het coronavirus.

Bekijk onze tips om te stoppen of minderen

Ik wil stoppen met drinken maar ik heb hulp nodig. Waar kan ik nu terecht?

Veel instellingen hebben hun beleid aangepast op corona. De zorg wordt momenteel vooral via de telefoon of online aangeboden. Dit zijn grote veranderingen voor instellingen. Hierdoor kan het wat drukker zijn dan normaal. Je kunt het beste je huisarts bellen voor advies of direct naar een instelling bellen. Kijk hier voor de contactgegevens en beschikbare hulp van de lokale instelling voor verslavingszorg. Een aantal instellingen biedt zelftests en online cursussen. Vanwege de corona-maatregelen werken veel hulpverleners vanuit huis, maar ze zijn wel goed bereikbaar.

Hier lees je meer over hulp bij jou in de buurt

Mijn partner wordt agressief als hij/zij drinkt. Wat kan ik doen?

Probeer op een rustig moment een gesprek aan te gaan met je partner. Blijf je eigen grenzen bewaken, zorg dat de kinderen een eigen plekje hebben waar ze zich terug kunnen trekken. Veiligheid is het allerbelangrijkst. Als het uit de hand loopt thuis kun je Veilig Thuis inschakelen.

Ik maak me zorgen om een dierbare die te veel drinkt. Ik kan daar nu niet heen, wat kan ik doen?

Het is voor mensen met een alcoholprobleem een moeilijke tijd. Eenzaamheid speelt veel op, waardoor mensen sneller geneigd zijn om te drinken. Daarnaast zitten veel mensen in een gespannen thuissituatie, wat drank verleidelijker maakt. Lees onze tips eens door. Behoefte aan meer persoonlijke ondersteuning? Kijk eens bij Stichting Naast. Zij bieden ondersteuning aan naasten van verslaafden.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven