single.php
. . . gezondheid Alcohol en corona (COVID-19)

Alcohol en corona (COVID-19)

Alcohol en corona (COVID-19)

De verspreiding van het coronavirus roept veel vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of het nog wel verstandig is om alcohol te drinken. Hieronder vind je meer informatie over alcohol en corona. 

Er worden veel vragen gesteld over alcohol en corona. Klik hier om antwoord te krijgen op vragen over alcohol en corona.

Corona en thuis drinken: risico’s

Met het sluiten van de horeca raak je misschien wel dé plek kwijt waar je normaal gesproken met vrienden en kennissen zou drinken. Op vrijdagavond een biertje in de kroeg, of een lekker wijntje tijdens een etentje in je favoriete restaurant. Super jammer natuurlijk. En wat doe je nu? Drink je nu vaker thuis? Wees je dan bewust van de volgende risico’s van thuis drinken:

  • Groter glas inschenken
    Thuis gebruik je andere glazen om uit te drinken dan in de horeca. Misschien schenk je ook wel meer in. In de horeca worden zogenaamde “standaardglazen” geschonken. Een biertje met 5% alcohol bevat bijvoorbeeld 250ml en een glas wijn 100ml. Thuis schenken mensen vaak grotere glazen in. Zo drink je vaak per ongeluk meer dan je van plan was.
  • Alcohol “hamsteren”
    Als je alcohol in huis hebt ga je misschien vaker of meer drinken. Bedenk van te voren wanneer je wilt drinken. Je kan bijvoorbeeld afspreken met jezelf dat je alleen in het weekend drinkt. Haal niet meer alcohol in huis dan je bij één gelegenheid wilt drinken. Zo bescherm je jezelf om niet vaker te gaan drinken dan je van tevoren had bedacht.
  • Alleen drinken
    Vanwege corona zijn we minder onder de mensen. Als je in je eentje thuis drinkt is er niemand die zegt: nu hebben we genoeg gedronken. Hierdoor kun je snel meer drinken dan je van plan was. Alcohol kan op de lange termijn voor meer stress en depressieve klachten zorgen. Drink daarom niet om eenzaamheid of stress te verminderen. Dit werkt namelijk niet.

Alcohol en vaccinatie tegen het coronavirus (COVID-19)

Er is op dit moment geen bewijs dat het drinken van alcohol een effect heeft op het coronavaccin. Het is wel bewezen dat alcohol een tijdelijke dip in je weerstand veroorzaakt. Een lage weestand kan ervoor zorgen dat een vaccin minder goed werkt.

Lees hier meer over alcohol en vaccinatie

Tips om drank te laten staan

Alcohol is slecht voor de weerstand. Je kunt dus sneller ziek worden als je alcohol drinkt. Daarom is het verstandig om minder alcohol te drinken. Maar dat lukt niet iedereen. Op deze pagina lees je 10 tips hoe je de verleiding toch kunt weerstaan.

Dossier corona

Op de website van het Trimbos-instituut staat een dossier met allerlei informatie over corona en mentale gezondheid, roken, alcohol, drugs, of gokken. 

Voor professionals heeft het Expertisecentrum Alcohol een uitgebreid dossier over alcohol & corona samengesteld.

Coronamaatregelen verslavingsklinieken

De instellingen voor verslavingszorg zijn ondanks de coronacrisis gewoon open. Vaak is de hulpverlening wel anders geregeld. Hieronder kun je hulp in de buurt vinden. Op de website van de instellingen kun je zien hoe zij nu te werk gaan.

Heb je vragen of maak je je zorgen over jezelf of iemand anders? Je kunt dan bellen, mailen of chatten met de Alcoholinfolijn.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven