single.php
. . . gezondheid Alcohol en vaccinatie tegen het coronavirus (COVID-19)

Alcohol en vaccinatie tegen het coronavirus (COVID-19)

Alcohol en vaccinatie tegen het coronavirus (COVID-19)

Het drinken van (veel) alcohol zorgt ervoor dat sommige vaccins minder goed werken. Of dit ook voor het coronavaccin geldt, is niet bekend. Lees hier meer over hoe een vaccin werkt en wat het effect van alcohol op een vaccinatie is.

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin beschermt je tegen bepaalde virussen en bacteriën. Een vaccin voorkomt dat je erg ziek wordt. Om een vaccin goed te laten werken, helpt het, als je weerstand op zijn best is op het moment dat je wordt gevaccineerd. Als je gevaccineerd wordt en je weerstand is laag, kan het juist gebeuren dat het vaccin minder goed werkt. Je bent dan niet zo goed mogelijk beschermd. Onderzoekers hebben vastgesteld dat bij bijvoorbeeld mensen die een chronische ontstekingsreactie hebben sommige vaccins minder goed werken. Een chronische ontsteking kan komen door hepatitis maar ook door overgewicht of stress.1Dit kun je nalezen in dit onderzoek over de effectiviteit van vaccins (PDF)

Lees meer over vaccins

Welk effect heeft alcohol op een vaccinatie?

Als je alcohol drinkt, is je weerstand ook lager. Je kunt dan sneller ziek worden. Vooral mensen die veel drinken, dat wil zeggen een langere periode overmatig2Overmatig drinken is voor vrouwen meer dan 14 glazen per week en voor mannen meer dan 21 glazen per week of een enkele keer zwaar3Zwaar drinken of ‘binge drinken’ is het drinken van meer dan 4 (vrouwen) of meer dan 6 (mannen) drankjes per gelegenheid, hebben een lagere weerstand. Mensen die overmatig drinken krijgen bijvoorbeeld sneller ziektes aan de luchtwegen zoals een longontsteking.4Dat kun je in deze studie lezen over het risico op een longontsteking en alcohol drinken

Lees meer over alcohol en je weerstand

Alcohol en het coronavaccin

Er is op dit moment geen bewijs dat het drinken van alcohol een effect heeft op de vaccinatie tegen het coronavirus (COVID-19). Het is wel bewezen dat alcohol een tijdelijke dip in je weerstand veroorzaakt. Een lage weerstand kan ervoor zorgen dat een vaccin minder goed werkt.

Lees meer over het coronavaccin

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en vaccinatie? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven