single.php
. . . gezondheid Waarom krijg je een rood hoofd bij alcoholgebruik?

Waarom krijg je een rood hoofd bij alcoholgebruik?

Het krijgen van een rood hoofd bij alcoholgebruik kan een aantal redenen hebben:

  • Alcohol heeft (naast een vaatvernauwende) een directe vaatverwijdende invloed. Dit kan een warmtegevoel geven en leiden tot het roder worden van de huid.
  • Alcoholintolerantie: bij een combinatie van alcoholgebruik en een gebrek aan afbraakenzymen in het lichaam is onder andere het rood worden van de huid een van de gevolgen
  • Langdurig overmatig alcoholgebruik kan onder andere hoge bloeddruk veroorzaken. Op deze wijze wordt onherstelbare schade aan de bloedvaten teweeggebracht. Dit kan reden zijn voor vaatverwijding in het gezicht (de rode adertjes zijn wat gezwollen en veel beter zichtbaar). Gesprongen adertjes kunnen zich niet meer herstellen en zullen zichtbaar blijven, ook na stoppen met drinken.
    Kanttekening: de vaatverwijding in de huid is geen algemene reactie. Op andere plaatsen in het lichaam treedt juist een door alcohol veroorzaakte vaatvernauwing op.

Een aantal lichamelijke klachten die het gevolg zijn van teveel drinken kan weer verdwijnen als men stopt met drinken, maar er kan ook onherstelbare schade blijven bestaan.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar top