single.php
. . . verslaving De controle kwijt over alcohol

De controle kwijt over alcohol

De controle kwijt over alcohol

Drink je vaak meer alcohol dan je wilt? Dan heb je misschien last van controleverlies. Controleverlies kan een teken zijn van verslaving. Op deze pagina lees je meer over controleverlies en wat je ertegen kan doen. 

Heb je een vraag of wil je met iemand praten over alcohol? 

Bel dan de Alcohol Infolijn op 0900-1995. Je kan ook een mail sturen of met ons chatten. Je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Zo ontstaat controleverlies

Als je alcohol drinkt, gebeuren er dingen in je hersenen:

  • Je wordt losser en denkt minder goed na voor je iets doet. Dit heet ontremming. Hierdoor neem je makkelijker nóg een glas alcohol. 
  • Er gaan stofjes in je hersenen werken die je een fijn gevoel geven. Je hersenen willen dat gevoel houden. Daardoor wil je steeds meer alcohol. 

Door deze dingen is het moeilijk om na 1 glas alcohol te stoppen. Dit is controleverlies

> Bekijk een video over waarom het moeilijk is om te stoppen na 1 glas

Ik drink soms meer dan ik wil. Ben ik nu verslaafd? 

Als je meer alcohol drinkt dan je wilt, kan dat een teken zijn van een verslaving. Maar dat hoeft niet. Hieronder lees je waar je op moet letten.

Ik drink af en toe meer dan ik wil

Drink je af en toe meer dan je wilt? En heb je meestal nog de controle over hoeveel je drinkt? Dan is de kans klein dat je een verslaving hebt. Maar, heb je het idee dat je steeds vaker meer drinkt dan je wilt? Hou dan een tijdje bij hoeveel je drinkt. Bijvoorbeeld met de Maxx app

Ik drink vaak meer dan ik wil

  • Gebeurt het vaak dat je meer drinkt dan je wilt? Misschien wel altijd? 
  • Zeggen andere mensen dat je te veel drinkt? 
  • Heb je al vaker geprobeerd minder te drinken maar lukt dat niet?

Heb je 1 of meer vragen met “ja” beantwoord? 
Dan kun je last hebben van controleverlies. 
Dit kan een teken zijn van een verslaving aan alcohol. Het is dan belangrijk om minder te drinken. Of om helemaal te stoppen met drinken. 

> Lees hier tips om te minderen of stoppen met drinken
> Doe de drinktest en krijg persoonlijke tips

Hulp zoeken

Minderen of stoppen met drinken kan moeilijk zijn. 
Gebruik daarom een online hulpmiddel, zoals een app. Of vraag om een gratis adviesgesprek bij de verslavingszorg. Je hoeft het niet alleen te doen.

> Lees hier waar je hulp vindt
> Vraag een gratis adviesgesprek aan op AllesOverDrinken.nl

Veelgestelde vragen

Het verschijnsel dat je beschrijft wordt controleverlies genoemd. Controleverlies is eigen aan het effect van alcohol. Alcohol verdooft een bepaald deel van de hersenen. In dit deel zit ook de natuurlijke rem om bepaalde dingen niet te doen of niet te zeggen. Als deze rem verdoofd wordt treedt er ontremming op, wat overigens een verschillende uitwerking op mensen kan hebben. Wie lang genoeg door drinkt raakt lichamelijk en geestelijk afhankelijk van alcohol en verliest daarmee de vrije wil om op een bepaald moment te stoppen met drinken.

De combinatie ontremming en afhankelijkheid leidt tot het fenomeen controleverlies. Controleverlies komt vaak voor bij probleemdrinkers en is een kenmerk en/of gevolg van de ontstane alcohol-afhankelijkheid. De duidelijkste en gemakkelijkste remedie voor je is helemaal stoppen met alcohol.

Je hebt waarschijnlijk al vaak geprobeerd om niet teveel te drinken maar dat is niet gelukt. Als je hier iets aan wilt doen kun je bij een instelling voor verslavingszorg een programma c.q. training volgen om anders te leren omgaan met je alcoholgebruik. Ook zou je ermee geholpen zijn als je voor uzelf zou kunnen beslissen de lastige strijd met alcohol niet meer aan te gaan en te accepteren dat je er beter aan doet geen alcohol meer te drinken. Ook hier kan een instelling voor verslavingszorg je bij ondersteunen.

Voor meer informatie kun je bellen met de Alcohol Infolijn, 0900-1995 (10 ct p/m).

Je hebt last van zogenaamd ‘controleverlies’. Controleverlies komt eigenlijk alleen voor bij probleemdrinkers en is een kenmerk en/ of gevolg van het alcohol-afhankelijkheid. De duidelijkste en gemakkelijkste remedie voor je is helemaal stoppen met alcohol. Je hebt waarschijnlijk al vaak geprobeerd om niet te veel te drinken maar blijkbaar is het je (nog) niet gelukt. Als je toch wilt doorgaan met drinken kun je nog proberen bij een instelling voor verslavingszorg een programma te volgen over gereguleerd drinken maar deze programma’s zijn niet altijd succesvol. Bovendien beschikken niet alle instellingen over dit programma.

Controleverlies is eigen aan het effect van alcohol. Alcohol verdooft een bepaald deel van de hersenen. In dit deel zit ook de natuurlijke rem om bepaalde dingen niet te doen of niet te zeggen. Als deze rem verdoofd wordt dan treedt er ontremming op, wat overigens een verschillende uitwerking op mensen kan hebben. Wie lang genoeg doordrinkt raakt lichamelijk en geestelijk afhankelijk van alcohol en verliest daarmee de vrije wil om op een bepaald moment te stoppen met drinken. De combinatie ontremming en afhankelijkheid leidt tot het fenomeen controleverlies.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven