single.php
. . . verslaving Afkicken van alcohol & ontwenningsverschijnselen

Afkicken van alcohol & ontwenningsverschijnselen

Afkicken van alcohol & ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen zijn hetzelfde als afkickverschijnselen. Ze duren meestal een paar dagen. Sommige ontwenningsverschijnselen van alcohol kunnen gevaarlijk zijn. 

Snel naar:

Wat zijn ontwenningsverschijnselen?

Dit zijn klachten die je krijgt als je elke dag veel drinkt en dan stopt met drinken. Of als je ineens veel minder gaat drinken. Je krijgt deze klachten omdat je lichaam gewend is geraakt aan alcohol. Ontwenningsverschijnselen kunnen lichamelijk en psychisch zijn. 

Hoe ontstaan ontwenningsverschijnselen?

Als je hersenen en organen steeds veel alcohol moeten verwerken, passen ze zich aan. Als je stopt of mindert met alcohol, moeten je hersenen zich opnieuw aanpassen. Je krijgt hierdoor vervelende klachten en voelt je rot. Ook tabak, koffie en bepaalde medicijnen en drugs geven ontwenningsverschijnselen. Alcohol hoort bij de middelen waar je flinke ontwenningsverschijnselen van kunt krijgen.

Bij hoeveel alcohol krijg je ontwenningsverschijnselen?

Echt duidelijke ontwenningsverschijnselen komen meestal voor bij mensen die meerdere maanden iedere dag veel hebben gedronken. Maar dat kan ook na een kortere of langere periode gebeuren. Wat ‘veel’ is, verschilt heel erg per persoon. Daarom kun je niet zeggen bij hoeveel alcohol je ontwenningsverschijnselen krijgt.

Let op: Drink je meer dan 8 standaard glazen per dag? Ga dan naar je huisarts! 

Als je veel drinkt kan het gevaarlijk zijn om in één keer te stoppen. Je kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals trillen, onrust of zelfs een delirium. Als je dagelijks veel drinkt en wilt stoppen, ga dan eerst naar de huisarts. Die kan je gezondheid in de gaten houden, samen met jou een afbouwschema maken en medicijnen voorschrijven. Op die manier wordt de kans op het krijgen van (ernstige) ontwenningsverschijnselen kleiner.

Welke ontwenningsverschijnselen zijn er?

Er zijn veel verschillende ontwenningsverschijnselen. Hieronder vind je een lijstje.
Het is moeilijk te voorspellen welke klachten iemand krijgt. Ook kun je niet zeggen hoe heftig die zullen zijn en hoelang ze precies duren. Maar als je al lange tijd elke dag veel drinkt, heb je meer kans op heftige ontwenningsverschijnselen. 

Ontwenningsverschijnselen die veel voorkomen:
Deze beginnen vaak binnen 6 tot 24 uur nadat iemand voor het laatst heeft gedronken. 

 • Trillende handen
 • Zweten 
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid 
 • Onrust 
 • Snel geïrriteerd
 • Verhoogde bloeddruk
 • Spierkramp 
 • Hoofdpijn
 • Hyperventilatie
 • Hartkloppingen
 • Tintelingen
 • Duizelingen
 • Minder of meer zin om te eten
 • Verstopping of diarree
 • Slecht slapen
 • Gespannen zijn
 • Angstig zijn
 • Somber zijn
 • Nergens zin in hebben

Deze ontwenningsverschijnselen komen niet zo vaak voor: 
Als ze voorkomen, is dat meestal in de eerste week dat iemand niet meer drinkt. 

Iemand is verward en ziet, hoort of voelt dingen die er niet zijn. Als dit gebeurt, begint dat meestal binnen 24 uur na het laatste drankje. Het is meestal binnen twee dagen voorbij. 

Dit is een epileptische aanval. Daarbij is iemand vaak korte tijd bewusteloos en kan het lichaam gaan schokken. Dit gebeurt meestal binnen 6 tot 48 uur na het laatste drankje. 

> Lees meer over het onthoudingsinsult

Iemand is verward en heeft hallucinaties. Je kunt moeilijk contact maken. De persoon is onrustig en heeft een hoge hartslag, bloeddruk en ademhalingsproblemen. Als iemand een delirium tremens krijgt, begint dit meestal 48 tot 72 uur na het laatste drankje. Een delirium tremens komt meestal voor bij mensen die al jarenlang veel drinken. De kans op een delirium tremens wordt groter als iemand dit eerder heeft gehad.

Een onthoudingsinsult en delirium tremens zijn gevaarlijk omdat iemand problemen met het hart en ademhaling kan krijgen of zichzelf kan verwonden. Bel daarom altijd met de huisarts als je denkt dat iemand een delirium tremens heeft. De huisarts kan vaak medicijnen geven die de klachten verminderen. Bij een onthoudingsinsult kun je het beste 112 bellen.

> Lees meer over delirium tremens

Hoelang duren ontwenningsverschijnselen?

De meeste ontwenningsverschijnselen zijn na drie dagen tot een week voorbij. De psychische ontwenningsverschijnselen zoals gespannenheid, somberheid, angst en slaapproblemen duren vaak wat langer.
Als de ontwenningsverschijnselen voorbij zijn, is de kans groot dat je juist beter gaat slapen en je beter gaat voelen dan toen je alcohol dronk. Je kunt nog wel vaak zin in alcohol hebben en er soms heel hevig naar verlangen.

Kun je ontwenningsverschijnselen voorkomen of verminderen?

Je kunt ontwenningsverschijnselen verminderen door elke week een beetje minder alcohol te nemen. Je lichaam went er dan langzaam aan dat het steeds minder alcohol krijgt. Als je veel drinkt, heeft zelf afbouwen risico’s. Want als je te snel afbouwt, kun je zware ontwenningsverschijnselen krijgen. De huisarts kan helpen om een goed afbouwschema te maken.

Een deel van de mensen die veel drinken, vindt afbouwen moeilijk. Bij hen werkt het beter om in één keer te stoppen.  Maar mensen die al lange tijd meer dan acht glazen per dag drinken of lichamelijke of psychische klachten hebben, kunnen beter niet zomaar stoppen. Ze kunnen bijvoorbeeld gevaarlijke ontwenningsverschijnselen krijgen. Voor hen is het belangrijk om met de huisarts te overleggen.

Dit kan de huisarts bijvoorbeeld doen:

 • Zorgen voor medicijnen die de ontwenningsverschijnselen kunnen verzachten en een delirium tremens kunnen voorkomen.
 • Verwijzen naar hulp bij het stoppen als dat nodig is.
 • Controleren of je de hoeveelheid medicijnen die je voor andere klachten (bijvoorbeeld hartklachten) inneemt, moet veranderen als je stopt met alcohol. Alcohol kan namelijk de werking van medicijnen verminderen of versterken. 

> Lees hier meer tips bij ontwenningsverschijnselen
> Lees ook de tips over minderen of stoppen met drinken
> Lees meer over hulp bij het minderen of stoppen

Heb je een vraag over minderen of stoppen met drinken, of heb je even wat steun nodig bij een moeilijk moment? Bel, mail of chat met de Alcohol Infolijn. Je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over afkicken van alcohol? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven