single.php
. . . gezondheid Welke leverfuncties zijn verhoogd bij te veel alcohol? Hoe snel na het stoppen met geheel drinken normaliseert dit?

Welke leverfuncties zijn verhoogd bij te veel alcohol drinken en hoe snel na het stoppen met geheel drinken zijn ze weer genormaliseerd?

Alcohol is een giftige stof die door de lever afgebroken wordt. Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord. In verreweg de meeste gevallen betekent dit dat de afbraak van alcohol dan trager verloopt

Leververvetting : Al na enkele dagen flink drinken kan leververvetting optreden: een ophoping van vet in de levercellen. Indien een ernstige vetlever snel ontstaat, bijvoorbeeld na het gebruik van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd, kan de lever gaan zwellen. Dit kan gepaard gaan met pijn, slechte eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht.

De lever herstelt zich wanneer gestopt wordt met drinken. Het opgestapelde vet verdwijnt dan weer.

Na langdurig overmatig gebruik bestaat de kans op leverontsteking (alcoholhepatitis).

Levercirrose: Jarenlang veel drinken kan leiden tot levercirrose. Dit is een aandoening waarbij de normale structuur van de lever meer en meer vernietigd wordt en littekenvorming ontstaat. De lever kan zijn werk niet meer doen, omdat de afbraak van alcohol nu voorgaat op de afbraak van andere giftige stoffen uit het lichaam. Levercirrose ontstaat geleidelijk, is niet te genezen en is vaak dodelijk.

Om de waarden weer te normaliseren is het advies is om 2 tot 3 maanden helemaal niet te drinken.

Er bestaat een aantal laboratoriumtesten waarmee men via bloedonderzoek langdurig alcoholgebruik kan aantonen. Deze testen geven informatie over de lever. 

Dit kan informatie zijn over leverschade (veroorzaakt door een ziekte of langdurig alcoholgebruik) of afwijking in de samenstelling van enzymen die door de lever worden afgegeven. De enzymsamenstelling verandert als men over een langere periode meer dan de verantwoorde hoeveelheid alcohol heeft gedronken.  

Lees hier meer over deze testen.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top