single.php
. . . gezondheid Welke leverschade kun je krijgen door alcohol?

Welke leverschade kun je krijgen door alcohol?

Alcohol is een giftige stof die in de lever wordt afgebroken. Drink je veel alcohol? Dan gaat de lever minder goed werken. De afbraak van alcohol gaat dan langzamer. Door alcohol kunnen deze leverproblemen ontstaan:

Leververvetting
Al na enkele dagen flink drinken kun je leververvetting krijgen. Dit is een ophoping van vet in de levercellen. Gebruik je heel veel alcohol in korte tijd? Dan kan de lever opzwellen door de vetcellen. Als dit gebeurt, heb je vaak ook last van deze klachten:

  • Weinig trek in eten
  • Pijn
  • Misselijkheid
  • Geel zien

Stop je met drinken? Dan verdwijnt het vet weer. De klachten verdwijnen dan ook.

Leverontsteking
Deze kan ontstaan als je lange tijd veel drinkt. Een ander woord voor leverontsteking is alcoholhepatitis.

Levercirrose
Deze kan ook ontstaan als je lange tijd veel drinkt. Bij levercirrose raakt de normale structuur van de lever meer en meer vernietigd. En er ontstaat littekenweefsel in de lever. Hierdoor kan de lever zijn werk niet meer goed doen. Want lever is zo druk met alcohol afbreken, dat het andere giftige stoffen niet meer kan afbreken. Levercirrose ontstaat langzaam, en is niet te genezen. Als iemand niet stopt met drinken is het vaak is het dodelijk.

Wat kun je doen?

De schade aan de lever is te zien met verschillende testen. Wil je dat de schade herstelt? Dan kun je het beste 2 tot 3 maanden helemaal niet drinken. De testen kunnen deze informatie geven:

  • Informatie over schade aan de lever. De oorzaak kan dan een ziekte zijn, of lange tijd veel alcohol drinken.
  • Een afwijking in de samenstelling van bepaalde enzymen. De lever geeft deze enzymen af. En de samenstelling van de enzymen verandert als iemand lange tijd meer alcohol heeft gedronken dan verantwoord is.

Lees meer over levertesten en alcohol.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top