single.php
. . . gezondheid Leverwaarden

Leverwaarden

Leverwaarden

Een onderzoek naar de leverfunctie is een bloedonderzoek waarbij verschillende stoffen in het bloed worden gemeten die met de lever te maken hebben. Dit heet leverwaarden. Leverwaarden worden onderzocht als iemand lichamelijke klachten heeft of omdat iemand verplicht is een test te doen omdat diegene met alcohol op auto heeft gereden. 

Onderzoek naar de lever en leverwaarden 

Om leverwaarden te meten neemt een arts bloed af. Het bloed wordt onderzocht in een laboratorium. In het laboratorium wordt gemeten hoeveel er van bepaalde stoffen in het bloed zitten. Dit zijn leverwaarden.  Aan de hand van de leverwaarden kan een arts zien hoe gezond de lever is. Er zijn stoffen die zeggen of iemand een bepaalde leverziekte heeft. Andere stoffen zeggen iets over hoeveel vet iemand eet of hoeveel alcohol iemand drinkt. 

Alcohol en verhoogde leverwaarden

Als iemand veel alcohol drinkt, kunnen de deze leverwaarden verhoogd zijn: 

 •  ASAT, ALAT, LDH 
 • Gamma GT  

Om te weten of iemand te veel drinkt worden daarnaast ook nog andere stoffen in het bloed gemeten:

 • CDT
 • MCV

ASTA, ALAT en LDH

De ASAT, ALAT en LDH zijn enzymen. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ASAT, ALAT en LDH komen het meest voor in de lever. Normaal is de hoeveelheid van deze enzymen in het bloed laag. Als de lever beschadigd is, lekken deze enzymen vanuit de lever in het bloed. Daardoor is er meer ASAT, ALAT en LDH in het bloed. Ook als iemand geen klachten heeft, kunnen de leverwaarden verhoogd zijn.  

Een leverbeschadiging kan komen door: 

 • Veel alcohol drinken
 • Medicijnen
 • Hepatitis of een andere leverziekte
 • Hartinfarct

Normaalwaarden van de ASAT, ALAT en LDH verschillen per laboratorium en per gebruikte testmethode. Heb je vragen over de normaalwaarden? Vraag dit aan je arts of het laboratorium dat de test heeft gedaan.

Gamma GT (GGT)

De Gamma GT (GGT) is ook een enzym. Gamma GT helpt bij het afbreken van eten en drinken. Normaal is er weinig Gamma GT in het bloed.  De hoeveelheid Gamma GT stijgt als de lever hard moet werken. Dit gebeurt als er veel afvalstoffen in het lichaam zijn. Een hoge Gamma GT kan komen door: 

 • Veel alcohol drinken 
 • Medicijnen 
 • Vet eten
 • Overgewicht 

Normaalwaarden van de Gamma GT verschillen per laboratorium en manier van onderzoeken. Heb je vragen over de normaalwaarden? Vraag dit aan je arts of het laboratorium dat de test heeft gedaan.

> Lees meer over Gamma GT

CDT

De CDT is de belangrijkste waarde om te bepalen of iemand te veel alcohol drinkt.  De CDT is een eiwit dat ontstaat als iemand veel alcohol drinkt. Met de CDT kan je zien of iemand lange tijd veel alcohol heeft gedronken. De CDT is ook al verhoogd als iemand in de afgelopen twee weken zes glazen of meer per dag heeft gedronken. 

De CDT kan verhoogd zijn door:

 • Veel alcohol drinken 
 • Een bloedtransfusie 
 • Hepatitis B 

Normaalwaarden van de CDT verschillen per laboratorium en manier van onderzoeken. Heb je vragen over de normaalwaarden? Vraag dit aan je arts of het laboratorium dat de test heeft gedaan.

MCV

MCV is de gemiddelde grootte van rode bloedcellen. Als iemand lange tijd veel alcohol drinkt kunnen de rode bloedcellen groter zijn. 

Hoe lang duurt het voordat de lever is hersteld? 

Komen de verhoogde (lever)waarden door te veel alcohol drinken? Dan dalen ze als je stopt met alcohol drinken. De CDT is na vier tot zes weken niet drinken weer normaal. De ASAT, ALAT, Gamma GT en MCV zijn na twee tot drie maanden niet drinken weer normaal. 

Wat test het CBR als je bent aangehouden met alcohol achter het stuur? 

Is iemand aangehouden met alcohol op achter het stuur? Dan kan het CBR diegene verplichten om een onderzoek te doen. Dit gebeurt als de politie twijfelt heeft of de bestuurder wel veilig kan rijden. Het onderzoek bestaat uit verschillende delen: 

 • Psychiatrisch onderzoek 
 • Lichamelijk onderzoek 
 • Urinetest  
 • Bloedonderzoek 

Bij het bloedonderzoek kijkt het CBR naar de leverwaarden.  Meestal kijkt het CBR naar de Gamma-GT en de CDT. Als de waarden te hoog zijn, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

afkapwaarden CBR
Gamma-GT> 74 U/L voor mannen en > 44 U/L voor vrouwen
CDT> 2,0% 

Heeft iemand verhoogde leverwaarden en mag diegene daarom niet meer rijden? Dan kan iemand vaak na een jaar opnieuw bloed laten testen. Diegene moet dan wel stoppen met het drinken van alcohol. Na twee tot drie maanden niet drinken zijn de leverwaarden weer normaal. 

> Lees meer over straffen van het CBR bij alcohol achter het stuur

> Lees op de website van het CBR meer over het onderzoek naar alcoholgebruik 

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en leverwaarden? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven