single.php
. . . gezondheid Wat doet alcohol met je lever?

Wat doet alcohol met je lever?

Wat zijn de functies van de lever?

De lever is voor de mens van levensbelang. Zonder lever kan een mens geen dag leven. De belangrijkste functies van de lever zijn: 

 • de aanmaak en verwerking van eiwitten en vitaminen en stoffen die het bloed laten stollen;
 • opbouw, opslag en afbraak van energierijke stoffen;
 • het afbreken van overtollige stoffen in het lichaam zoals hormonen en afvalstoffen;
 • het onschadelijk maken van allerlei giftige stoffen,  zoals geneesmiddelen en alcohol;
 • de vorming van gal; de vloeistof die er voor zorgt dat vetten in voedsel kunnen verteren en worden opgenomen;
 • het filteren van bloed dat uit de darmen naar de lever stroomt; infecties door bacteriën uit voedsel en darmen worden zo voorkomen.

  Om de lever minder kwetsbaar te maken, heeft de natuur ervoor gezorgd dat de lever een enorme reserve heeft die bij beschadiging wordt ingeschakeld. Veel leverziekten worden daarom pas ontdekt als ze al een heel eind zijn voortgeschreden, terwijl de patiënt nog geen klachten heeft.

Wat is levercirrose?

Levercirrose is een verzamelnaam voor een groep chronische leverziekten. Wanneer de levercirrose door alcohol wordt veroorzaakt spreekt men van alcoholische levercirrose. 

Bij levercirrose is de lever chronisch overbelast en ontstoken. De ontstoken cellen sterven af en worden vervangen door bindweefsel. Door het afsterven van deze cellen zullen de functies van de lever door steeds minder cellen vervuld moeten worden. De lever wordt daardoor eerst groter. Later bij verdere verlittekening, wordt de lever kleiner.

Als de levercellen afsterven wordt het steeds moeilijker voor het bloed om door de lever te stromen. Er treedt stuwing op en de bloedstroom zal een omweg om de lever gaan maken. Omdat de lever niet meer in staat is om afbraakproducten op de juiste manier af te voeren wordt de concentratie van deze stoffen in het bloed steeds hoger. Dit kan leiden tot ernstige complicaties.

Uit onderzoek bij overledenen van wie bekend was dat zij meer dan 5 alcoholische consumpties per dag dronken, bleek een kleine 20% levercirrose te hebben.

Wat zijn de klachten bij een niet goed functionerende lever? 

Als de lever onvoldoende werkt, heeft dat voor het hele lichaam grote gevolgen:

 • vaak, meestal bij vlagen, ben je heel erg moe
 • je hebt weinig eetlust
 • in de huid kunnen stervormige bloedvaatjes zichtbaar worden en kunnen vetbobbeltjes ontstaan. 
 • ook komen rode vlekken op de handen voor en bij vrouwen pigmentvlekken in het gezicht. 
 • bij mannen kan vergroting van de borsten optreden.
 • je kunt geelzucht krijgen (omdat galkleurstoffen onvoldoende worden verwijderd)
 • pijn in de bovenbuik en een opgezette buik. Dit wordt veroorzaakt door waterzucht in de buikholte (doordat het bloed niet goed kan wegstromen door de veranderde leverstructuur)
 • bloedingen (de aanmaak van verschillende stollingsfactoren waarbij de lever een rol speelt schiet dan tekort). Eén van de voornaamste doodsoorzaken bij levercirrose zijn bloedingen
 • Leverafwijkingen blijven vaak onopgemerkt bij veel mensen en komen pas na vele jaren aan het licht.
Wat zijn de uiteindelijke gevolgen?

Bij een ver gevorderd stadium van levercirrose, maakt de lever de giftige stoffen die in het lichaam terechtkomen en de afvalproducten niet meer onschadelijk. Hierdoor worden de hersenen aangetast. Er ontstaat dan sufheid en tenslotte bewusteloosheid (coma). Ook wordt het bloed uit de darmen onvoldoende gefiltreerd, zodat infecties en bloedvergiftiging kunnen ontstaan.

Welke behandeling is er tegen levercirrose?

Het voortschrijden van alcoholcirrose kan alleen worden tegengegaan door het behandelen van de oorzaak. Dus geen alcoholconsumptie meer.

De gevolgen van levercirrose (zoals buikwaterzucht en jeuk) zijn in een aantal gevallen goed met geneesmiddelen te behandelen. Voor de levercirrose zelf is echter nog geen medicijn.

Om de algemene conditie te verbeteren krijgt de patiënt bij alle vormen van cirrose een dieet met voldoende calorieën, koolhydraten, eiwitten en vitaminen, maar met weinig vetten. Bij vochtophoping krijgt hij een zoutarm dieet. Als er gemakkelijk bloedingen ontstaan, wordt vitamine K voorgeschreven. Voor patiënten met levercirrose kan een levertransplantatie soms de enige oplossing zijn.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top