single.php
. . . gezondheid Kan ik alcohol drinken als ik ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) heb? 

Kan ik alcohol drinken als ik ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) heb? 

Kan ik alcohol drinken als ik ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) heb?

Hemochromatose, of in gewoon Nederlands “ijzerstapelingsziekte”, is de meest voorkomende erfelijke ziekte waarbij men vanaf de geboorte meer ijzer uit de voeding opneemt dan het lichaam nodig heeft. Bij hemochromatose komen klachten als chronische vermoeidheid, artralgiëen en artrose (gewrichtsklachten), hartritmestoornissen, diabetes, afwijkende leverfunctiebepalingen, hartklachten en impotentie voor.

Men heeft tot nu toe nog niet met zekerheid vast kunnen  stellen of alcohol een rol speelt  bij de ontwikkeling van ijzerstapelingsziekte. Wel is het zo dat zowel alcohol als ijzer belastend zijn voor de lever. Vermoeidheid kan onder andere voortkomen uit een (over)belasting van de lever. Bij ijzerstapelingsziekte zou het verstandig zijn om in de voeding de combinatie van ijzer en alcohol te vermijden. Tevens zou u met het onthouden van alcohol vermoeidheid kunnen inperken. Maar dit kan zeer persoonlijk zijn, omdat de symptomen van de aandoening bij verschillende mensen nogal uiteen lopen.

U zou dit het beste kunnen bespreken met uw behandelend arts. Ook kunt u informatie inwinnen bij de patiëntenvereniging voor hemochromatosepatiënten: www.hemochromatose.nl.

Het algemene advies bij hemochromatose luidt: beter geen alcoholgebruik totdat het overtollige ijzer uit het lichaam is verdwenen, ongeacht of dit snel of langzaam verloopt.

Tot slot is het aan te raden alleen met mate te drinken, liefst minder dan het normale drinkadvies.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven