single.php
. . . feiten Positieve effecten van stoppen met drinken

De (positieve) effecten en voordelen van stoppen met drinken

Stoppen of minderen met alcohol drinken is goed voor de gezondheid. Als je nuchter door het leven gaat dan slaap je beter, ben je vaker vrolijk en ziet je huid er mooier uit. 

Eén dag niet drinken kan een kater genezen en je humeur verbeteren. Langere tijd stoppen met alcohol heeft direct positief effect op je dagelijks leven. Dat blijft de eerste weken steeds wat verder verbeteren.

Geen katers meer

Als je stopt met drinken heb je geen katers meer. Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken. Dit heeft een positief effect op je humeur. Je bent vaker vrolijk en je kunt beter omgaan met tegenslagen.  

Valgevaar en ongelukken

Onder invloed van alcohol is het risico op ongelukken groter. Veel mensen belanden in het ziekenhuis nadat ze onder invloed vallen een ongeluk krijgen. Als je geen alcohol drinkt heb je hier minder kans op.

Mentale gezondheid

Van alcohol kan je het gevoel krijgen dat je zelfverzekerder en meer ontspannen bent. Als je vaak veel drinkt kunnen prettige effecten juist omslaan naar negatieve effecten. Gevoelens van depressie, angst of boosheid kunnen opkomen. Zelfs als je je voor het drinken goed voelde. Dit gevoel kan blijven hangen. (Overmatig) drankgebruik geeft grotere risico’s op het ontwikkelen van een depressie of angststoornis. Als je niet drinkt ben je mentaal fitter en kun je beter omgaan met tegenslag. 

Beter slapen

Alcohol verstoort de slaap. Hierdoor voel je je de dag erna vermoeider en minder fit. Als je stopt met drinken kom je weer aan goede nachtrust. Dit is goed voor de (mentale) gezondheid.

Een frisse uitstraling

Alcohol droogt je lichaam uit. Dit zie je aan de huid. Hierdoor kan je een dof uiterlijk krijgen. Als je stopt met drinken, ziet je huid er weer gezonder en levendiger uit.

Stoppen met drinken en afvallen?

Stoppen met alcohol drinken zorgt vaak voor gewichtsverlies. Lees hier meer over in ons artikel over stoppen met drinken en afvallen.

Effecten op langere termijn

Na een paar weken geen alcohol drinken zal het lichaam deels herstellen van de schade die de alcohol heeft aangericht. Deze veranderingen merk je misschien niet direct. Toch zijn de veranderingen belangrijk. Je lichaam wordt gezonder en risico’s op bepaalde ziektes zoals diabetes of een hartaanval nemen af. Hierdoor kan je langer genieten van een gezond en sterk lichaam.

Algehele gezondheid

Alcohol is enorm schadelijk voor het lichaam. Alcohol beïnvloedt de hersenen, verhoogt de bloeddruk en de kans op hartproblemen neemt toe.

Verlaagt de kans op kanker

Alcohol vergroot het risico op verschillende soorten kanker, zoals borstkanker en keelkanker. Als je stopt met alcohol drinken neemt dit risico af.

Lees meer over alcohol en kanker.

Lever

Alcohol wordt afgebroken door de lever. Bij dat afbraakproces ontstaan stoffen die schadelijk zijn voor de lever. Daardoor kan de lever overbelast of zelfs ontstoken raken. Als je stopt met drinken dan krijgt je lever de kans om zichzelf te herstellen. Binnen een paar dagen kan er al verbetering merkbaar zijn.

Lees meer over alcohol en de lever.

Seks en impotentie

Stoppen met alcohol drinken kan het seksleven verbeteren. Mannen zijn beter in staat een erectie te krijgen en vrouwen hebben minder klachten met de menstruatie. Veel drinken kan ook de zin in seks verminderen. Als je stopt met drinken komt de zin vaak weer terug. Daarnaast beïnvloedt alcohol de vruchtbaarheid. Vrouwen die niet drinken hebben meer kans om zwanger te worden. Bij mannen die niet drinken neemt de kans op beschadigd sperma af.

Lees meer over alcohol en zwangerschap.

Stoppen met drinken heeft veel voordelen. Maar stoppen kan als een grote stap voelen. Misschien ben je na het lezen van dit artikel wel gemotiveerd om te stoppen met drinken. Weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken of merk je dat het toch moeilijker is dan je had gedacht? Neem eens contact op met de Alcohol Infolijn.

Let op –  als je denkt dat je misschien (lichamelijk) afhankelijk bent van alcohol is het raadzaam om de huisarts je te laten helpen bij het afbouwen van alcohol. Zelfstandig stoppen kan gevaarlijk zijn als je afhankelijk bent van alcohol.


Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top