single.php
. . . zwanger Alcohol en zwangerschap - Alles wat je moet weten

Alcohol en zwangerschap – Alles wat je moet weten

Alcohol en zwangerschap

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het baby in de buik. Het is daarom beter om helemaal niet te drinken. Wil je zwanger worden? Ben je zwanger? Geef je borstvoeding? Hier vind je de belangrijkste feiten en adviezen op een rij.

Alcohol vóór de zwangerschap

De veiligste keuze is om te stoppen met het drinken van alcohol vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden. Dit geldt voor de vrouw, maar ook voor de man. Het kan gebeuren dat je al zwanger bent zonder dat je het weet. Als je dan alcohol drinkt, is dat schadelijk voor het baby in de buik. Bovendien zorgt het drinken van alcohol voor een lagere vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. Het kan dus langer duren voordat je zwanger bent.

> Lees meer over alcohol en zwanger worden

Alcohol tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is de veiligste keuze voor je baby helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is een giftige stof die schadelijk is voor je ongeboren kind. Geen enkele hoeveelheid is veilig. Maar hoe meer en hoe vaker je drinkt, hoe groter de risico’s voor je baby. Alcohol komt in je bloed terecht. Vanuit daar gaat de alcohol door de placenta en komt dan in het bloed van het baby. De risico’s van alcohol drinken tijdens de zwangerschap zijn:

 • Miskraam
 • Een te vroeg geboren baby
 • Een te lichte baby
 • Schade aan de hersenen van de baby
 • Schade aan andere organen van de baby
 • FAS (Foetal Alcohol Syndroom)

> Lees meer over alcohol tijdens de zwangerschap

🔗 Wetenschappelijke verdieping voor professionals? Bekijk de pagina over dit onderwerp op Expertisecentrum Alcohol

FAS en FASD

FASD is de afkorting voor het Foetaal Alcohol Spectrum Disorder. FAS staat voor Foetal Alcohol Syndroom en is de ernstige vorm van FASD. Een kindje kan FAS krijgen als de moeder tijdens de zwangerschap alcohol drinkt. Een kind met FAS heeft de volgende afwijkingen:

 • Hersenbeschadiging
 • Beschadiging aan de lever, hart, ogen, handen en nagels
 • Afwijkingen aan het gezicht
 • Het kind is te klein geboren en blijft de rest van het leven klein(er)

Veel kinderen met FAS krijgen hun hele leven begeleiding omdat ze een lager IQ hebben, geen grenzen kunnen stellen en structuur nodig hebben. Voor deze kinderen is de kans om depressies en verslavingen te krijgen groter.

> Lees meer over FASD en FAS
> Bekijk de website van de FAS stichting

Alcohol en borstvoeding

Als je borstvoeding geeft kun je beter geen alcohol drinken. Als je toch alcohol wilt drinken, wacht dan per glas alcohol drie uur voordat je weer borstvoeding geeft. Heb je bijvoorbeeld drie glazen gedronken, dan moet je 9 uur wachten. Kolf je in deze tijd moedermelk af? Gooi die dan weg.

Alcohol komt via het bloed ook in de moedermelk terecht. Als je baby alcohol binnen krijgt is dat schadelijk en kan het daar last van krijgen. Dit zijn de risico’s:

 • Het is slecht voor de hersenen van je baby
 • Je baby drinkt minder
 • Je baby slaapt slechter

> Lees meer over alcohol en borstvoeding

Alcoholvrij(e) bier en wijn

Alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn kun je prima drinken tijdens de zwangerschap. Let er wel op dat de drankjes echt 0,0% alcohol bevatten. Sommige ‘alcoholvrije’ bier en wijn bevatten namelijk tot 0,5% alcohol. Wil je elk risico voorkomen, kies dan voor 0,0%.

> Lees meer over alcoholvrije drankjes tijdens de zwangerschap
> Lees meer over het verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm

Online cursus: Alcoholvrij Zwanger

Alcoholvrij Zwanger is een gratis online cursus voor zwangere vrouwen die meer willen weten of alcohol en zwangerschap. De cursus geeft antwoord op de vragen:

 • Waarom is een alcoholvrije zwangerschap het beste voor je baby?
 • Hoe kun je zorgen voor een alcoholvrije zwangerschap?
 • Waar moet je op letten als je borstvoeding geeft?

> Lees meer over de cursus Alcoholvrij Zwanger

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol en zwangerschap? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven