single.php
. . . risico's Ziektes door alcohol

Ziektes door alcohol

Ziektes door alcohol

Van (veel) alcohol drinken kun je ziek worden. Alcohol drinken verhoogt de kans op bijvoorbeeld kanker, levercirrose, Korsakov, hoge bloeddruk en hartinfarct.  

Waarom maakt alcohol drinken ziek?

Alcohol en de afbraakstoffen van alcohol zijn giftig voor het lichaam. Als je drinkt komt de alcohol in je bloed. Samen met het bloed komt de alcohol langs alle organen. Overal waar de alcohol komt, kan het schade veroorzaken. De belangrijkste plekken waar alcohol langskomt en schade geeft zijn: mond en keel, slokdarm, maag, hersenen, hart, lever en de darmen. 

Vaak is de schade niet groot en herstelt het lichaam weer als je stopt met drinken. Hoe meer je drinkt, hoe groter de schade. Soms kan één glas alcohol al schade veroorzaken. Zo weten we dat de kans op borstkanker bij vrouwen al groter wordt als ze één glas per dag drinken.  

Ziektes door alcohol

Deze ziektes kan iemand krijgen door (veel) alcohol drinken:  

Kanker

Alcohol is kankerverwekkend. Wetenschappers vinden steeds meer bewijs dat alcohol verschillenden soorten kanker veroorzaakt. Als je drinkt heb je meer kans op kanker in mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, dikke darm, lever en borst. 

Er zijn ook aanwijzingen dat alcohol te maken heeft met kanker in de longen, de alvleesklier en de huid. 

> Lees meer over alcohol en kanker

Leverziektes

Als iemand lange tijd veel alcohol drinkt kan dit de lever beschadigen. De beschadiging begint bij leververvetting en wordt erger bij leverontsteking en leverfibrose. De laatste en meest ernstige vorm van een zieke lever heet levercirrose. Een lever met levercirrose herstelt niet meer. Iemand kan overlijden aan levercirrose. 

> Lees meer over leverziektes

Hersenziektes

Jarenlang te veel drinken kan de hersenen beschadigen. Iemand kan vergeetachtig en warrig worden. Ook het gedrag en de emoties van iemand kunnen veranderen. Een ernstige vorm van hersenbeschadiging door alcohol is het syndroom van Korsakov. 

> Lees meer over alcohol en hersenschade

> Lees meer over Korsakov

Ziektes aan hart en bloedvaten

De kans op hart- en vaatziekten wordt groter als je veel en vaak alcohol drinkt. Bijvoorbeeld zorgt alcohol voor een hoge bloeddruk. Vaak voorkomende ziektes aan het hart en de bloedvaten zijn beroerte, hartinfarct, hartritmestoornissen en hartfalen. Of een beetje alcoholdrinken het hart beschermt, daarover zijn wetenschappers het niet met elkaar eens. 

> Lees meer over alcohol en hart- en vaatziekten

Ziektes door alcohol

Heb je een vraag?

Je kunt je vragen stellen aan medewerkers van de Alcohol Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven