single.php
. . . verkeer Mag je alcohol drinken tijdens het autorijden?

Mag je alcohol drinken tijdens het autorijden?

Mag je alcohol drinken tijdens het autorijden?

Tijdens het autorijden kun je beter geen alcohol geen drinken. Het is verboden om dronken auto te rijden. Met alcohol op reageer je langzamer, zie je minder goed en is je concentratie slechter. Daarnaast kun je afgeleid raken als je bezig bent met anderen dingen zoals drinken en eten tijdens het rijden.

Alcohol drinken achter het stuur is niet verboden. Maar je mag niet dronken auto rijden. Volgens de wet ben je strafbaar als het alcoholpromillage in het bloed hoger ligt dan 0,5 promille bij een ervaren bestuurder. En niet hoger dan 0,2 promille bij een beginnend bestuurder. 0,5 promille is ongeveer een half standaardglas tot twee standaardglazen alcohol. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van je gewicht en je geslacht.

Ook kun je afgeleid raken door alcohol te drinken tijdens het rijden. Volgens de wet mag je geen gevaar zijn op de weg. Als je eet of drinkt tijdens het rijden (allerlei dranken, niet alleen alcohol), of bijvoorbeeld rommelt met de radio, kan dit leiden tot slingeren of ander gevaarlijke situaties. Rijd je gevaarlijk? Dan kun je een bekeuring krijgen.

Bovendien: als een politieagent je ziet rijden en alcohol drinken tegelijk, kan dit een aanleiding zijn om een blaastest te doen.

> Lees hier meer over het effect van alcohol op autorijden

> Lees meer over hoeveel je mag drinken als je nog moet rijden

Mag je als passagier in de auto alcohol drinken?

Ja, dat mag. Als je zelf niet rijdt dan mag je alcohol drinken in de auto. Dit geldt echter niet voor bijrijders van vrachtwagen- of buschaffeurs, deze moeten ook nuchter blijven.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven