single.php
. . . verkeer Invloed alcohol op autorijden

Welke invloed heeft alcohol op autorijden?

Alcohol heeft invloed op hoe jij auto rijdt. Met alcohol op reageer je langzamer, zie je minder goed en is je concentratie slechter. Rijden met alcohol op is zeer gevaarlijk. In 2018 gebeurden er 2.731 ongelukken waarbij mensen dronken auto reden. Het rijden met alcohol op is daarom verboden. 

Je reageert trager

Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Je reactiesnelheid is dan lager. Dit betekent dat iemand die alcohol gedronken heeft trager dan normaal reageert. De controle over de been- en armspieren gaat ook achteruit. In situaties waarbij je snel op de rem moet trappen of plotseling aan het stuur moet trekken, reageer je al gauw te laat.

Een voorbeeld: je rijdt 80 kilometer per uur (= 22 meter per seconde), je hebt 3 of 4 glazen bier gedronken en je reageert daardoor een halve seconde langzamer. Als je dan plotseling moet remmen, betekent dit dat je 11 meter méér afstand nodig hebt om tot stilstand te komen dan in nuchtere toestand. Alcohol heeft dus een negatief effect op de stopafstand.

Je ziet minder

Na alcoholgebruik heb je de neiging om recht vooruit te kijken, alsof je in een tunnel zit. Veel van wat er links en rechts van je gebeurt zie je daardoor niet of minder goed. Zo zie je plotseling overstekende voetgangers al gauw te laat.

Wat ook moeilijk gaat, is de aandacht verdelen over alles wat je ziet. Je moet in het verkeer op veel dingen tegelijk letten en dat kun je niet goed meer als je gedronken hebt.

Je concentreert je slechter

Alcohol maakt suf en vermindert je concentratie. Concentratieverlies is vooral gevaarlijk is als er weinig verkeer is en je het gevoel hebt dat er niet veel mis kan gaan. Het gevolg is ‘onbegrijpelijke’ ongevallen: zoals bijvoorbeeld een auto die op een stille weg in een flauwe bocht tegen een boom rijdt.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top