single.php
. . . hulp Als je twijfelt over hulp zoeken

Als je twijfelt over hulp zoeken

Als je twijfelt over hulp zoeken

Misschien denk je na over hulp zoeken, maar twijfel je nog. Dat is niet gek.
Op deze pagina lees je meer over twijfels die veel voorkomen.

Waarom hulp zoeken soms lastig is

Hulp zoeken is soms een hele stap. Het betekent dat je tegen jezelf en iemand anders moet zeggen dat je het drinken niet meer onder controle hebt. Daar heb je moed voor nodig. Soms kost dat tijd. Soms is het goed om vrienden of familieleden te vragen om je te steunen, zodat je de stap naar hulp durft te zetten. Misschien zijn er andere redenen voor je twijfel. Hieronder lees je een aantal dingen waardoor mensen twijfelen. 

Twijfels die veel voorkomen

Mijn problemen zijn niet erg genoeg

Twijfel je of je wel een probleem met alcohol hebt? Doe dan de drinktest op deze website.  Aan het einde van de test krijg je advies en tips. Als je liever een persoonlijk advies wilt, kun je bellen of chatten met de Alcohol Infolijn

Je kunt ook een adviesgesprek aanvragen bij de instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Een hulpverlener kan dan meedenken over de vraag of je iets aan hulp hebt. Een adviesgesprek is gratis en je kunt daarna zelf beslissen wat je met het advies doet.

> Vraag een gratis adviesgesprek aan op AllesOverDrinken.nl

Goed om te weten: een probleem met alcohol kun je meestal makkelijker aanpakken als je nog niet zo lang te veel drinkt. Vaak heb je minder hulp nodig en ben je sneller weer van je probleem af. Soms is een online hulpmiddel of zijn een paar gesprekken al genoeg. Met online hulp kun je vaak meteen beginnen. 

> Lees hier meer over online hulp

Het is al te laat voor mij om hulp te zoeken

Het moment dat je besluit te stoppen met drinken, komt bij iedereen op een ander moment. Het is nooit te laat om van een alcoholprobleem af te komen. Er zijn veel mensen met alcohol gestopt die al tientallen jaren een alcoholprobleem hadden. Als je al lang te veel drinkt, is je probleem misschien wel groter geworden en heb je misschien meer hulp nodig. Daar heeft de hulpverlening ervaring mee. Sommige mensen zijn na jarenlang drinken zó klaar met de alcohol, dat het stoppen juist best snel gaat.

Goed om te weten: Ben je al vaker gestopt? Dat heeft voordelen. Je weet dan al wat er voor jou wel en niet werkt bij het stoppen. 

Ik wil niet helemaal stoppen

Als je van een alcoholprobleem af wilt, hoef je niet altijd te stoppen. Je kunt ook minder gaan drinken. Daar kan de instelling voor verslavingszorg ook bij helpen. Want minder drinken kan soms even lastig of lastiger zijn dan helemaal stoppen. Ook veel online (zelf)hulpprogramma’s kunnen helpen bij het minderen.

> Lees hier meer over minderen met alcohol

Ik heb geen hulp nodig, ik kan het zelf wel

Of je nu hulp krijgt of niet, stoppen of minderen met alcohol doe je uiteindelijk zelf. Het fijne van hulp is dat je het niet alléén hoeft te doen. Je kunt steun krijgen van andere mensen met hetzelfde probleem, bijvoorbeeld bij de Anonieme Alcoholisten. Of je kunt je situatie op een rijtje zetten met een hulpverlener. Dat geeft steun en dat kan het stoppen gemakkelijker en prettiger maken. En misschien ook sneller.

Je kunt ook kiezen voor een online hulpmiddel. Je krijgt dan opdrachten en tips die je kunnen helpen om het alleen te doen. Bij sommige online hulp krijg je ook af en toe een gesprek met een hulpverlener.

> Lees hier welke soorten hulp er zijn

De wachtlijsten zijn zo lang dat het geen zin heeft om hulp te zoeken

Bij veel instellingen zijn inderdaad wachtlijsten. Vaak kun je binnen een paar weken terecht voor een eerste gesprek. Maar daarna moet je vaak een paar weken of soms maanden wachten op de echte hulp.

Dit kan juist een reden zijn om je wel meteen aan te melden voor hulp. Ook al je nog twijfelt. Je kunt dan tijdens het wachten bedenken of je het wel echt wilt. Misschien ben je dan al aan de beurt als je toch kiest voor hulp. En als je niet meer wilt, laat je jezelf weer van de wachtlijst halen. Sommige instellingen voor verslavingszorg hebben geen of hele korte wachtlijsten. Hulp bij deze instellingen kost soms ook meer.

> Hier vind je hulp bij jou in de buurt

Er zijn ook vormen van hulp zonder wachtlijsten: De Anonieme Alcoholisten hebben iedere dag bijeenkomsten en met de meeste online hulp kun je direct beginnen.

> Lees meer over de Anonieme Alcoholisten
> Lees meer over online hulp

Ik ben bang dat ik niks aan de hulp heb

Als je hulp kiest die bij je past, is de kans groter dat je er wat aan hebt. Bedenk wat je precies nodig hebt. Heb je vooral steun nodig? Dan is een zelfhulpgroep een goed idee. Wil je vooral hulp bij de afkickverschijnselen? Overleg dan met de huisarts of verslavingszorg. Wil je weten waarom je steeds zoveel drinkt? Kies dan voor gesprekken bij de verslavingszorg of een psycholoog die veel ervaring heeft met verslaving. Veel mensen hebben gesprekken in een groep én met een hulpverlener.

Soms kom je erachter dat een instelling of hulpverlener niet bij je past. Als je daardoor minder goed je doel bereikt, kun je vragen om een ander persoon of zoeken naar een andere instelling.

Heb je eerder hulp gehad en was je daar ontevreden over? Bedenk dan dat je soms een tijdje moet zoeken voor je de juiste hulp hebt gevonden. Ook kan het zijn dat er nieuwe vormen van hulp zijn gekomen waardoor je nu beter geholpen kunt worden dan hiervoor. 

> Lees hier welke soorten hulp er zijn

Ik wil niet dat anderen weten dat ik te veel drink 

Niemand is trots op een alcoholprobleem. Je kunt wél trots op zijn dat je je probleem ziet. Als je dit ook tegen iemand anders durft te vertellen, is dat moedig. Als je niet wilt dat anderen weten dat je te veel drinkt, kun je voor anonieme hulp. Maar je kunt ook veilig kiezen voor de verslavingszorg. Die heeft strenge regels over het doorgeven van informatie. Familie, partners en werkgevers krijgen geen informatie. Alleen als jij dat zelf wilt.

Anonieme hulp

De Alcohol Infolijn kun je anoniem bellen op 0900-1995. Je hoeft niet te zeggen wie je bent en er wordt geen informatie van je bewaard. Je kan de Alcohol Infolijn ook mailen of met een medewerker chatten.

> Bel, mail of chat met de Alcohol Infolijn

Daarnaast kun je kiezen voor hulp bij de Anonieme Alcoholisten (de AA). De AA werkt met anonieme groepsbijeenkomsten. Je hoeft niet te zeggen wie je bent. Ook bestaan er veel online hulpmiddelen die je anoniem kunt gebruiken.

> Lees meer over de Anonieme Alcoholisten
> Lees meer over online hulp

Wat komen mijn huisarts, verzekeraar en werkgever te weten?

Als je kiest voor hulp via een instelling voor verslavingszorg, dan heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Dit is nodig om de hulp vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. Je huisarts en je zorgverzekeraar weten dan dat je hulp bij de verslavingszorg krijgt.

Maar, de huisarts, zorgverzekeraar en verslavingszorg mogen aan niemand doorgeven dat je hulp krijgt. Niet aan familieleden, een partner of een werkgever. Dat mag alleen als je toestemming geeft.

De verzekeraar mag alleen informatie uit je dossier opvragen die nodig is om te zien of je de zorg hebt gekregen die zij vergoeden. Hier zijn strenge regels voor. Het opvragen gebeurt door medisch adviseurs van de verzekeraar. Die hebben beroepsgeheim

> Lees op Rijksoverheid.nl wat een zorgverzekeraar uit je dossier mag opvragen

Als je een werkgever hebt, kun je je alcoholprobleem bespreken met een bedrijfsarts. De bedrijfsarts heeft beroepsgeheim en mag alleen aan je werkgever doorgeven welke taken je nog wel en welke taken je niet kunt doen.

Alleen met jouw toestemming mag de bedrijfsarts vertellen dat je problemen hebt met alcohol. Als een bedrijfsarts iets aan je huisarts of hulpverlener wil vragen, mag dat ook alleen als jij daar toestemming voor geeft. Je weet dan dus wat de bedrijfsarts aan die persoon gaat vragen.

Let op: Als je jonger dan 16 jaar oud bent, zijn er andere regels.

> Lees hier welke regels er gelden als je jonger dan 16 jaar bent

Als je blijft twijfelen over hulp, kun je het ook gewoon uitproberen. Je kunt altijd stoppen als je dat wilt. Als je niet voor professionele hulp kiest, kun je natuurlijk wel hulp van je eigen omgeving vragen.

> Lees hier hoe je professionele hulp regelt

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over hulp zoeken? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven