single.php
. . . hulp Anonieme Alcoholisten: wat je moet weten

Anonieme Alcoholisten: wat je moet weten

Anonieme Alcoholisten: wat je moet weten

De AA (Anonieme Alcoholisten) is een wereldwijd netwerk van mensen met een alcoholprobleem. Ook in Nederland is de AA actief. Er zijn dagelijks bijeenkomsten op verschillende plekken van het land. De AA biedt ondersteuning bij het stoppen met drinken. Hier lees je er meer over.

Waar staat de AA voor?

De AA staat voor anonieme alcoholisten. Een kernpunt van de organisatie is dat alle leden anoniem blijven. Anonimiteit beschermt de privacy van mensen die naar bijeenkomsten komen. Daarnaast zorgt het ervoor dat er geen hiërarchie in de organisatie ontstaat. Er zijn geen leiders en volgers. Iedereen is gelijk aan elkaar en volgt hetzelfde gedachtegoed van de AA.

Wat doet de AA?

De AA heeft als doel het herstel van alcoholisme. Dit bereiken ze door verbinding met elkaar aan te gaan. Daarnaast leer je eerlijk naar jezelf te zijn. Hierdoor herstel je stapsgewijs het vertrouwen in je eigen kunnen. De AA is een wereldwijd netwerk van mensen die een alcoholprobleem hebben. De behoefte om te stoppen met drinken is de enige voorwaarde voor deelname aan de AA.

Voor wie is de AA?

De AA is voor iedereen die de wil heeft om te stoppen met drinken. Het maakt niet uit wie je bent. Er zijn deelnemers van alle soorten en maten. Het maakt niet uit of je gelovig bent of niet, wat je opleidingsniveau is of hoe veel geld je verdient. Het enige wat alle AA deelnemers allemaal hebben is de wil om geen alcohol meer te drinken.

Hoe werkt de AA?

De AA beschouwt alcoholisme als een ziekte. De AA gelooft dat iemand drinkt omdat er geen andere keus lijkt te zijn. Om dit te doorbreken moet er dus een verandering plaatsvinden. Die verandering verloopt met het volgen van het 12-stappenprogramma.

De 12 stappen van de AA

De AA maakt gebruik van 12 stappen. De 12 stappen zijn behoorlijk oud! Al in 1938 zijn de stappen vastgesteld. De 12 stappen zijn richtlijnen. Deze richtlijnen worden gebruikt als thema’s bij groepsbijeenkomsten. Sommige groepen behandelen elke bijeenkomst een stap. Voor andere groepen wordt er aan de hand van een stap gesproken over eigen ervaringen. Het doel bij de AA blijft het stoppen en gestopt blijven met drinken. De AA-groepen zijn daarom vrij om zelf te beslissen hoe ze de 12 stappen inzetten.

Groepsbijeenkomsten

De AA werkt met groepsbijeenkomsten. Hier worden ervaringen openlijk aan elkaar gedeeld. Dit gebeurt anoniem. Er worden succesverhalen gedeeld maar ook terugval wordt besproken. Naast de groepsbijeenkomsten werkt de AA met sponsors.

Sponsors

Binnen de AA is er een sponsor systeem. Sponsors zijn mensen die al langer gestopt zijn met drinken en anderen begeleiden in het stoppen. Dit zijn ervaringsdeskundigen. Sponsors herkennen valkuilen en hebben begrip voor de situatie van iemand die net stopt.

Geloof en de AA

In de 12 stappen van de AA wordt gesproken over een hogere macht of God. Toch is de AA geen religieuze groep. De AA is onafhankelijk van kerk en staat. Je hoeft niet in God te geloven om je aan te sluiten bij de AA.

De AA-deelnemer is het niet gelukt om op eigen kracht te stoppen met drinken. Die kracht moet dus ergens anders gevonden worden. Deze kracht wordt in de AA aan een hogere macht gekoppeld. Het is voor deelnemers vrij om in te vullen wat die hogere macht dan is. Zo haalt de ene deelnemer de kracht uit een God maar de ander beschouwt de hogere macht als de kracht van verbinding met een groep.

Hoe verloopt een groepsbijeenkomst?

Op de website van de AA zijn alle groepsbijeenkomsten te vinden. De bijeenkomsten zijn bijna allemaal vrij om te bezoeken voor iedereen. Als een bijeenkomst alleen voor vaste deelnemers is, staat dat erbij vermeld.

Bij een bijeenkomst krijgt iedereen de kans om zich voor te stellen. Er worden teksten van de AA voorgelezen en de regels van de bijeenkomst worden uitgelegd. Een voorbeeld van een regel is dat er tijdens de bijeenkomst niet gegeten of gerookt mag worden.

De tekst die voorgelezen wordt is bijvoorbeeld een van de 12 stappen of een mooi verhaal met een boodschap. Iedereen mag iets delen bij de bijeenkomst. Als iemand iets deelt stelt diegene zich voor en zegt dat hij/zij een alcoholprobleem heeft. Daarop vertellen ze iets waar ze moeite mee hebben. Onderwerpen zoals terugval, angst en onzekerheid worden besproken. Maar ook succesverhalen zoals 30 dagen nuchter of gewoon een goede dag komen langs. Het is aan iemand zelf de keus of hij/zij iets deelt of alleen luistert.

Bij de afsluiting wordt weer een stuk tekst van de AA voorgelezen. De verhalen die gedeeld zijn blijven geheim.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over de Anonieme Alcoholisten? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven