single.php
. . . feiten Valt alcohol onder drugs?

Valt alcohol onder drugs?

Valt alcohol onder drugs?

Mensen noemen alcohol en drugs vaak als 2 aparte dingen. Drugs zien ze als gevaarlijker dan alcohol. Andere mensen hebben het over alcohol en andere drugs. Hoe zit dat? Je leest er hier meer over.

Alcohol is een drug… en ook weer niet

Als je wilt weten of alcohol een drug is, moet je precies kunnen zeggen wat drugs zijn. Drugs kun je op 2 manieren omschrijven.

1. Drugs zijn middelen die iets met je hersenen doen. Als je ze gebruikt, voel je je anders in je hoofd en vaak ook in je lichaam. Je wordt ontspannen of krijgt juist meer energie. Of je maakt jezelf en je omgeving anders mee. 

2. Drugs zijn middelen die in de Opiumwet staan.

Omschrijving 1 van drugs past zeker bij alcohol. Want alcohol werkt net als drugs in op de hersenen. Het verandert hoe je je voelt en hoe je jezelf en de wereld om je heen ervaart. Alcohol ontspant het lichaam en verdooft je hersenen. Deskundigen zien alcohol daarom ook als een drug.

Maar alcohol valt niet onder de Opiumwet. Volgens de wet is het dus geen drug. De regels voor de verkoop van alcohol zijn ook veel minder streng dan voor bijvoorbeeld cannabis. Hierdoor denken mensen soms dat alcohol minder risico’s heeft dan andere drugs. Dit klopt niet. 

Als alcohol een drug is, heeft het dan dezelfde risico’s?

Ja en nee. Ja, alcohol heeft ook risico’s, net als andere drugs. Maar iedere drug heeft weer andere risico’s. Daarom kun je alcohol en andere drugs moeilijk vergelijken. Je kunt wel zeggen dat alcohol véél risico’s heeft. Ook een aantal ernstige risico’s. Je kunt er ernstig ziek van worden, er verslaafd aan raken en je kunt er ook aan doodgaan. Daarmee is alcohol 1 van de drugs met de meeste risico’s.

In 2009 hebben Nederlandse onderzoekers alcohol zelfs op de 5e plaats gezet van de gevaarlijkste drugs.  Duitse onderzoekers zetten alcohol in 2020 zelfs op de 4e plek1Lees het onderzoek uit 2020 hier..

Alcohol geeft veel sociale en maatschappelijke schade

De onderzoekers die de drugs met elkaar vergeleken, keken niet alleen naar hoe giftig of verslavend een middel is. Ze keken ook naar andere gevolgen van drugs voor de gebruikers en naar gevolgen voor hun omgeving. Dit noemen ze sociale en maatschappelijke schade. Voorbeelden hiervan zijn ongelukken, agressie en niet meer kunnen werken door een verslaving. 

Alcohol geeft veel sociale en maatschappelijke schade. Dat komt voor een deel door de werking van het middel. Door alcohol gaan mensen veel slechter autorijden en worden ze sneller agressief. Maar de grote sociale en maatschappelijke schade komt ook doordat veel mensen het normaal vinden om alcohol te drinken. Hierdoor gebruiken mensen vaker alcohol dan andere drugs. Daarom geeft alcohol ook meer schade dan andere drugs. 

Dat mensen alcohol normaal vinden, zorgt er ook voor dat ze de risico’s kleiner inschatten dan ze zijn. Terwijl mensen de risico’s van drugs vaak groter inschatten. Hierdoor zijn veel mensen niet snel bezorgd over hun alcoholgebruik of het alcoholgebruik van iemand anders. Ze zien daarom geen reden om te stoppen of te minderen.

Dus doordat mensen verkeerde ideeën over alcohol hebben, blijft de schade door alcohol groot. 

> Lees hier meer over sociale en maatschappelijke schade van alcohol

Is alcohol verslavender dan veel andere drugs?

Ja, alcohol is 1 van de drugs waarbij de kans op verslaving het grootst is2Zoals te lezen in dit onderzoek.  Alleen een paar andere drugs, zoals heroïne, crack en tabak geven een grotere kans op verslaving. Bij veel andere drugs is de kans op verslaving dus kleiner dan bij alcohol. Hoe komt dat?

 Je lichaam en hersenen wennen snel aan alcohol

Aan alcohol kun je snel verslaafd raken. Dat komt omdat je lichaam en hersenen er snel aan wennen. Als je vaak alcohol gebruikt, heb je hierdoor steeds meer nodig voor dezelfde werking. Dat is niet bij alle drugs zo. Dat je snel went aan alcohol maakt de kans op verslaving groter.

Als je iedere dag veel drinkt, voel je je ziek als je niet drinkt. Je kunt dan heel ziek worden als je helemaal stopt met alcohol drinken. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om in 1 keer te stoppen. Dat is ook zo bij sommige andere drugs, zoals GHB en heroïne. 

Veel verslaving doordat alcohol zo gewoon is

De meeste mensen die alcohol drinken, raken niet verslaafd. Maar omdat in Nederland zoveel mensen alcohol drinken, is de groep van mensen met een alcoholprobleem hier groot. Groter dan de groep die een probleem heeft met bijvoorbeeld cannabis of heroïne.

Doordat alcohol drinken in Nederland heel gewoon is, vinden mensen niet snel dat iemand te veel drinkt. Dat maakt het voor mensen soms moeilijk om te zien dat ze te veel drinken.  

Er is veel reclame voor alcohol om ons heen. Ook bieden mensen elkaar op feestjes en in de horeca vaak alcohol aan. Als je wilt stoppen met alcohol drinken, kan dat heel lastig zijn. 

> Lees hier meer over verslaving aan alcohol
> Lees hier meer over de risico’s van alcohol

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven