single.php
. . . effecten Lever en alcohol

Lever en alcohol

Alcohol is een giftige stof die door de lever afgebroken wordt. Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord.

Leververvetting

Al na enkele dagen flink drinken kan leververvetting optreden: een ophoping van vet in de levercellen. Indien een ernstige leververvetting snel ontstaat, bijvoorbeeld na het gebruik van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd, kan de lever gaan zwellen. Dit kan gepaard gaan met pijn, slechte eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht.

De lever herstelt zich wanneer gestopt wordt met drinken. Het opgestapelde vet verdwijnt meestal binnen een maand. 

Leverontsteking

Een leververvetting kan op den duur overgaan in een leverontsteking (alcoholhepatitis). Mensen met een leverontsteking hebben vaak klachten als hevige buikpijn, koorts, misselijkheid en overgeven. Aan een alcoholhepatitis kun je overlijden. Het is in ieder geval belangrijk om direct te stoppen met drinken. Een leverontsteking kan anders ook overgaan in een levercirrose.

Levercirrose

Jarenlang veel drinken kan leiden tot levercirrose. Dit is een aandoening waarbij de normale structuur van de lever meer en meer vernietigd wordt en er littekenvorming ontstaat. De lever kan zijn werk niet meer doen, omdat de afbraak van alcohol nu voorgaat op de afbraak van andere giftige stoffen uit het lichaam.

Levercirrose ontstaat geleidelijk, is niet te genezen en is vaak dodelijk.
Lees hier meer over levercirrose.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top