single.php
. . . wet Alcohol schenken op school

Alcohol schenken op school

Alcohol schenken op school

Als een feestcomité van een school regelmatig een feest met alcohol wil organiseren kan ze een volledige horecavergunning voor een niet-commerciële instelling aanvragen. Alle regels die gelden voor bijvoorbeeld een sportkantine gelden dan ook voor de school:

  • Aan bezoekers jonger dan 18 jaar mag geen alcohol worden geschonken. Jongeren waarvan gedacht wordt dat zij jonger dan 25 jaar zijn moeten hun leeftijd aantonen met een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
  • De leeftijdsgrenzen en de taptijden moeten duidelijk zichtbaar op een bord of op een sticker zijn aangegeven.
  • Het bestuur van de school moet de huisregels en afspraken die op school gelden voor het schenken van alcohol vastleggen in het zogenaamde Alcohol bestuursreglement; de gemeente moet dit reglement vooraf goedkeuren.
  • Er moeten twee leidinggevenden van tenminste 21 jaar zijn die beschikken over de Verklaring Sociale Hygiëne. Dit diploma heeft onder andere betrekking op verantwoord schenken.
  • Op het feest moet ofwel één van die leidinggevenden aanwezig zijn, of een barvrijwilliger – 16 jaar of ouder – die de korte cursus Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA) heeft gevolgd. Deze IVA wordt overal in het land gegeven door de instellingen voor verslavingszorg.

Besloten feest

In 1 geval is een vergunning niet nodig voor een schoolfeest met alcohol:

  • Als het een besloten feest is (dus alleen voor genodigden) en er geen geld gevraagd wordt voor de alcohol, ook niet indirect door entree te heffen. Er moet dan wel voldoende toezicht zijn bij de deur zodat men er zeker van is dat er geen andere mensen dan de genodigden binnen kunnen komen.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over alcohol schenken op school? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven