single.php
. . . wet Sociale Hygiëne en Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)

Sociale Hygiëne en Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)

Sociale Hygiëne en Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA)

Om alcohol te mogen schenken moeten verenigingen gekwalificeerd barpersoneel hebben. Tijdens de openingstijden waarop alcohol wordt geschonken moet er altijd een leidinggevende aanwezig zijn die de Verklaring Sociale Hygiëne heeft. Of er moet een zijn barvrijwilliger die een instructie heeft gevolgd over verantwoord schenken van alcohol. Dat is de Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA).

> Meer lezen over regels voor het schenken van alcohol

Sociale Hygiëne

Een vereniging moet twee leidinggevenden hebben met de Verklaring Sociale Hygiëne. Om het diploma te kunnen krijgen, moeten zij een speciale cursus volgen en een examen afleggen. Leidinggevenden zijn bijvoorbeel verantwoordelijk voor het beheer van de bar.

Sinds 1 juli 2023 moeten leidinggevenden van organisaties waar alcohol geschonken of verkocht wordt zich registreren in het Register Sociale Hygiëne. Dit is gratis. Wie vóór 1 juli 2023 al in het oude register van het SVH geregistreerd stond, moet de registratie opnieuw bevestigen om in Register Sociale Hygiëne te komen.

> Lees meer over het Register Sociale Hygiëne

Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Op het moment dat er alcohol wordt geschonken moet er minimaal 1 persoon aanwezig moet zijn die ofwel de Verklaring Sociale Hygiëne bezit ofwel een Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA) heeft gevolgd. Of elke barvrijwilliger/medewerker de IVA moet hebben gevolgd verschilt per gemeente. Vraag daarom altijd de regels na bij de gemeente. Het is wel aan te raden dat iedereen die achter een bar staat de IVA volgt. Of diegene alcohol schenkt of niet.

De IVA training wordt onder andere gegeven door mensen van de afdeling Preventie van de regionale instellingen voor verslavingszorg. Deze cursus duurt meestal een aantal uur. Meer informatie over waar de cursus wordt gegeven kun je krijgen bij de instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt.

Het is ook mogelijk om de online cursus te volgen.

> Meer weten over alcohol schenken als sportvereniging? Lees hier verder

Train de trainer

Deze training stelt preventiewerkers in staat zelf een instructieles te verzorgen aan verschillende doelgroepen. De train de trainer kan gevolgd worden bij het Trimbos-instituut. De IVA-trainer weet na afloop van de training:

  • kennis over de effecten en risico’s van alcohol effectief over te dragen
  • kennis over de relevante wetten effectief over te dragen
  • methodieken voor het stimuleren van een adequate houding bij het omgaan met riskant alcoholgebruik en bij onwelkom aankoopgedrag effectief over te dragen
  • methodieken ter reductie van het schenken van alcohol aan jongeren effectief over te dragen
  • opgedane kennis en methodieken toe te passen op diverse doelgroepen.

Hier kunt u zich opgeven voor de train de trainer.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over de IVA? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven