single.php
. . . wet Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)

Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)

Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA)

Om alcohol te schenken dienen verenigingen te beschikken over gekwalificeerd barpersoneel. Tijdens de openingstijden waarop alcohol wordt geschonken dient er altijd een leidinggevende aanwezig te zijn die beschikt over de Verklaring Sociale Hygiëne of een barvrijwilliger die een instructie heeft gevolgd over verantwoord schenken van alcohol.

> Meer lezen over alcohol schenken

Sociale Hygiëne

Een vereniging moet twee leidinggevenden hebben met de Verklaring Sociale Hygiëne. Om het diploma te kunnen krijgen, moeten zij een speciale cursus volgen en een examen afleggen. Leidinggevenden zijn onder meer verantwoordelijk voor het beheer van de bar.

Instructie Verantwoord Alcohol schenken

Op het moment dat er alcohol wordt geschonken moet er minimaal 1 persoon aanwezig moet zijn die ofwel de Verklaring Sociale Hygiëne bezit ofwel een Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA) heeft gevolgd. Of elke barvrijwilliger/medewerker de IVA moet hebben gevolgd verschilt per gemeente. Vraag daarom altijd de regels na bij jouw gemeente. Het is wel aan te raden dat iedereen die achter een bar staat de IVA volgt. Of diegene alcohol schenkt of niet.

De IVA training wordt o.a. gegeven door mensen van de afdeling Preventie van de regionale instellingen voor verslavingszorg. Deze cursus duurt meestal een aantal uren. Meer informatie over waar de cursus wordt gegeven kun je krijgen bij de instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt.

Het is ook mogelijk om de online cursus te volgen.

> Meer weten over alcohol schenken als sportvereniging? Lees hier verder

Train de trainer

Deze training stelt preventiewerkers in staat zelf een instructieles te verzorgen aan verschillende doelgroepen. De train de trainer kan gevolgd worden bij het Trimbos-instituut. De IVA-trainer weet na afloop van de training:

  • kennis over de effecten en risico’s van alcohol effectief over te dragen
  • kennis over de relevante wetten effectief over te dragen
  • methodieken voor het stimuleren van een adequate houding bij het omgaan met riskant alcoholgebruik en bij onwelkom aankoopgedrag effectief over te dragen
  • methodieken ter reductie van het schenken van alcohol aan jongeren effectief over te dragen
  • opgedane kennis en methodieken toe te passen op diverse doelgroepen.

Hier kunt u zich opgeven voor de train de trainer.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven