single.php
. . . verkeer Hoe bereken je het alcoholpromillage?

Hoe bereken je het alcoholpromillage?

Met een promillage beschrijf je hoeveel alcohol er in het bloed zit. We noemen dat ook wel het bloedalcoholgehalte (BAG). Een promillage van 0,5 betekent: In 1ml (= 1 milliliter) bloed zit een halve milligram pure alcohol.

Wil je zelf berekenen wat je BAG is? Dan kun je deze formule gebruiken.

BAG (a x 10)/(g x r) – (u – 0,5) x (g x 0,002)

Verklaring:
a = aantal glazen
g = lichaamsgewicht (kg)
r = bij mannen 0,7 en bij vrouwen 0,5
u = het aantal uren vanaf het eerste glas

Uit de formule kun je zien dat niet ieder glas alcohol bij iedereen hetzelfde BAG veroorzaakt. Want je lichaam verdeelt de alcohol over al het vocht in je lichaam. Sommige mensen hebben meer lichaamsvocht dan anderen. Wie veel weegt, heeft meer lichaamsvocht dan een lichter iemand.

Iemand die lichter is, merkt dus meer van een zelfde aantal glazen dan een zwaarder iemand. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen mannen en vrouwen: het lichaam van een vrouw bevat minder vocht per kilo gewicht dan dat van een man. En dat zorgt er dus voor dat een vrouw na evenveel glazen een hoger BAG krijgt dan een man. Ook verteert de maag van een vrouw minder alcohol dan die van een man.

Tegenwoordig geeft men ook vaak aan hoeveel alcohol er in de adem zit: ademalcoholgehalte (AAG). Het AAG beschrijft hoeveel pure alcohol er in een liter uitgeademde lucht zit.

Hoe snel breekt je lichaam de alcohol af?

Je lichaam breekt alcohol af met een snelheid van ongeveer 0,002 promille per kilogram lichaamsgewicht per uur. Hoe snel is dat? Het is het veiligst om uit te gaan van 5 tot 6 kwartier per glas. Je kunt de afbraak van alcohol niet versnellen. Buitenlucht, zwarte koffie, koude douches, lichamelijke inspanning, vitaminen en speciale ‘ontnuchteringsmiddeltjes’ hebben geen enkele invloed.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top