single.php
. . . verkeer Wat is de formule voor het berekenen van alcoholpromillage?

Wat is de formule voor het berekenen van alcoholpromillage?

Categorie Verkeer

Vraag

Wat is de formule voor het berekenen van alcoholpromillage?

Antwoord:

De hoeveelheid alcohol in het bloed, het bloedalcoholgehalte (BAG), wordt uitgedrukt in promillages. Een promillage van 0,5 wil zeggen dat 1 cc (= 1 milliliter) bloed een halve milligram pure alcohol bevat. Tegenwoordig wordt bij de toepassing van de Wegenverkeerswet ook gewerkt met het ademalcoholgehalte (AAG), dat het aantal microgrammen pure alcohol per liter (uitgeademde) lucht uitdrukt.

Het is niet zo, dat elke milliliter pure alcohol bij iedereen hetzelfde BAG veroorzaakt. De pure alcohol wordt namelijk gelijkelijk verdeeld over de totale hoeveelheid lichaamsvocht. En daarvan heeft de ene mens meer dan de andere. Wie veel weegt, heeft meer lichaamsvocht dan een lichter iemand. Een lichter iemand merkt dus meer van een zelfde aantal glazen dan een zwaarder iemand. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen mannen en vrouwen: het lichaam van een vrouw bevat minder vocht per kilo gewicht dan dat van een man. En dat zorgt er dus voor dat een vrouw na evenveel glazen een hoger BAG krijgt dan een man. Verder wordt bij vrouwen een veel kleiner gedeelte in de maag verteerd dan bij mannen.

De formule voor de berekening van het bloedalcoholgehalte lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld:  BAG (a x 10)/(g x r) – (u – 0,5) x (g x 0,002)

Verklaring:
a = aantal glazen
g = lichaamsgewicht (kg)
r = bij mannen 0,7 en bij vrouwen 0,5
u = het aantal uren vanaf het eerste glas

Hoe snel gaat de afbraak in zijn werk?
Het antwoord is even eenvoudig als duidelijk: in zijn eigen, onverstoorbare tempo, dat wil zeggen zo’n 0,002 promille per kilogram lichaamsgewicht per uur. Om een idee te krijgen hoe snel dat in zijn werk gaat geven we hier een globale richtlijn. Omdat er veel, vaak ook individuele factoren een rol spelen, is het ’t meest veilig uit te gaan van ongeveer 5 tot 6 kwartier per glas. Afbraak is ook uitsluitend en alleen een kwestie van tijd. Buitenlucht, zwarte koffie, koude douches, lichamelijke inspanning, vitaminen en speciale ‘ontnuchteringsmiddeltjes’ hebben geen enkele invloed.

Zoek opnieuw
Stel uw vraag

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top