single.php
. . . sport Beïnvloedt alcohol de spieropbouw?

Beïnvloedt alcohol de spieropbouw?

Categorie Sport

Vraag

Beïnvloedt alcohol de spieropbouw?

Antwoord:

Alcohol heeft een direct en indirect remmend effect op het aanmaken van nieuw spierweefsel. In alcohol zelf zitten twee metabolieten die een direct remmende werking hebben.

Daarnaast wordt door de hechting van testosteron de spiereiwitsynthese bevorderd. Alcohol heeft een remmende werking op de hechting van testosteron aan spiereiwit. Alcohol heeft hier dus ook een indirect remmende werking.

De spieropbouw wordt na het drinken van 1 glas bier wel binnen 24 uur hervat, maar er is geen zuivere tijdsindicatie aan te verbinden. Verder is de stofwisselingssnelheid (afbraak van alcohol) bepalend voor het effect. Mensen met een trage stofwisseling zullen langer blootgesteld zijn aan het effect van alcohol dan mensen met een snelle stofwisseling. De kans is aanwezig dat de effecten bij mensen met een trage stofwisseling langer aanhouden en de spieropbouw dus pas later zal plaatsvinden.

 

Effect van alcohol op de spieren na het sporten:

Er zijn een aantal redenen te noemen om het gebruik van alcohol na een sportieve prestatie af te raden. Na een grote fysieke inspanning moet je lichaam hiervan herstellen. Alcohol verhindert dit herstellingsproces. Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur kan op den duur spierpijn veroorzaken. De afbraak van melkzuur wordt gehinderd op het moment dat er alcohol gedronken wordt. De lever geeft voorrang aan de afbraak van alcohol. Een standaardglas alcohol heeft 1 tot 1,5 uur nodig om door de lever afgebroken te worden. Bij het gebruik van alcohol in combinatie met het intensief beoefenen van sport is er sprake van extra vochtverlies. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen. Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Dit kan na een fysieke inspanning een tekort opleveren. Tenslotte: waarschijnlijk is na het sporten je maag leeg. Als je dan alcohol drinkt wordt dit extra snel in je bloed opgenomen en zijn de merkbare effecten van alcohol extra hevig.

Zoek opnieuw
Stel uw vraag

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top