single.php
. . . gezondheid Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol?

Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol?

Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol?

Sommige mensen krijgen een rood hoofd als ze alcohol drinken.
Op deze pagina lees je hoe dit kan komen. En of het kwaad kan.

Je bloedvaten verwijden door alcohol

Als je alcohol drinkt verwijden tijdelijk je bloedvaten.
Dit kan een warm gevoel geven en zorgen voor een rood gezicht.

Je bloeddruk kan verhogen door alcohol

Als je elke dag meerdere glazen alcohol drinkt, kun je door alcohol een hoge bloeddruk krijgen. Door de hoge bloeddruk kun je een rood gezicht krijgen of gaan blozen. Ook kun je gesprongen adertjes in je gezicht krijgen. Gesprongen adertjes herstellen niet meer en blijven zichtbaar, ook als je stopt met drinken.
> Lees meer over alcohol en bloeddruk

Je hebt misschien een alcoholintolerantie

Sommige mensen kunnen alcohol niet goed afbreken. Dat heet een alcoholintolerantie. Door alcoholintolerantie kan de giftige afbraakstof van alcohol, aceetaldehyde, zich opbouwen in het lichaam wanneer je alcohol drinkt.
Je kan hierdoor een rood hoofd krijgen. Maar ook een benauwd gevoel of hartkloppingen.
> Lees meer over alcoholintolerantie

Je hebt een Aziatische achtergrond

Mensen met een Aziatische achtergrond kunnen over het algemeen slechter tegen alcohol en hebben vaak een alcoholintolerantie. Dit is genetisch bepaald. Dit komt doordat een enzym dat alcohol afbreekt minder goed werkt, of soms zelfs afwezig is bij mensen van Aziatische komaf. Hierdoor kun je alcohol slechter verdragen en kun je snel last krijgen van een rood hoofd. Maar ook andere klachten die horen bij een alcoholintolerantie.

Is een rood hoofd van alcohol slecht voor je?

Een rood hoofd krijgen van alcohol hoeft niet slecht voor je te zijn. Maar het kan wel een teken zijn dat het goed is om op te letten hoeveel alcohol je drinkt.

Heb je snel last van een rood hoofd als je alcohol drinkt? Dan kan het goed zijn om minder te drinken. Er zijn onderzoeken die vonden dat mensen die snel een rood hoofd krijgen wanneer ze alcohol drinken een grotere kans hebben op een hoge bloeddruk door alcohol1Association between changes in facial flushing and hypertension across drinking behavior patterns in South Korean adults – Park – 2022 – The Journal of Clinical Hypertension – Wiley Online Library. Of een grotere kans hebben op sommige vormen van kanker2The alcohol flushing response: an unrecognized risk factor for esophageal cancer from alcohol consumption – PubMed (nih.gov). Dit kan komen doordat mensen die snel een rood hoofd krijgen van alcohol, de alcohol niet goed kunnen afbreken. Hierdoor blijven de schadelijke stoffen van alcohol langer in het lichaam. En dat kan zorgen voor meer schade aan het lichaam.

Of een rood hoofd van alcohol echt slecht voor je is, is nog niet zeker. Daarvoor moet eerst nog meer onderzoek worden gedaan.

> Lees meer over alcohol en kanker

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven