single.php
. . . gezondheid Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol?

Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol?

Waarom krijg ik een rood hoofd van alcohol?

Het krijgen van een rood hoofd bij alcoholgebruik kan een aantal redenen hebben:

 • Alcohol heeft (naast een vaatvernauwende) een directe vaatverwijdende invloed. Dit kan een warmtegevoel geven en leiden tot het roder worden van de huid.
 • Langdurig overmatig alcoholgebruik kan onder andere hoge bloeddruk veroorzaken. Op deze wijze wordt onherstelbare schade aan de bloedvaten teweeggebracht. Dit kan reden zijn voor vaatverwijding in het gezicht (de rode adertjes zijn wat gezwollen en veel beter zichtbaar)
  Kanttekening: de vaatverwijding in de huid is geen algemene reactie. Op andere plaatsen in het lichaam treedt juist een door alcohol veroorzaakte vaatvernauwing op.
 • Sommige mensen hebben ongewone reacties op alcohol. Bijvoorbeeld blozen, een loopneus, benauwdheid of hartkloppingen. Of achteraf met een heel stevige kater waaronder diarree, misselijkheid en hoofdpijn.Vermoedelijk is er dan op hersenniveau een gevoeligheid voor alcohol of waarschijnlijker nog voor het afbraakproduct van alcohol: aceetaldehyde. Er ontstaat alcoholintolerantie: bij een combinatie van alcoholgebruik en een gebrek aan afbraakenzymen in het lichaam is onder andere het rood worden van de huid een van de gevolgen.

  Het is genetisch bepaald welk enzym het meest gebruikt wordt bij alcoholomzetting. Een genetische variant is te zien bij Aziatische mensen (oriëntaals ADH). Dit enzym heeft een hogere activiteit. Na weinig alcohol kan er al een grote hoeveelheid aceetaldehyde in het bloed zijn.

  Als de alcohol snel wordt omgezet voelt men de prettige werking van alcohol veel minder of helemaal niet. Daarbij krijgt men zeer snel last van blozen, hoofdpijn, zweten, hartkloppingen en een daling van de bloeddruk. Lees hier meer over alcohol en bloeddruk.

  Bij iemand die van Aziatische afkomst is, of Aziatische voorouders heeft kan dit een reden zijn waarom die persoon alcohol slechter kan verdragen. Bij uitzondering kan deze reactie ook optreden bij mensen met een andere ras-achtergrond.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven