single.php
. . . feiten Word je sneller nuchter door overgeven?

Word je sneller nuchter door overgeven?

Je wordt niet sneller nuchter als je overgeeft. Op het moment dat je zo veel gedronken hebt dat je er misselijk van bent geworden, is de alcohol al lang in je bloed opgenomen. De alcohol zal dan afgebroken moeten worden door je lever. Dat duurt per glas ongeveer 1 tot 1,5 uur. Dus nuchter worden is puur een kwestie van tijd.

Je wordt niet sneller nuchter door over te geven. Je voorkomt alleen dat de alcohol, die zich (nog) in jouw maag bevindt, ook in je bloed terechtkomt. Pas als alcohol in je bloed belandt heeft het effect op je hersenen en je bent echt “dronken”. Door overgeven verwijder je dus alleen maar de alcohol die nog niet in in je bloed terecht is gekomen en die je op dat moment dus ook nog niet voelt.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen gaan braken als ze alcohol gedronken hebben. De belangrijkste reden is dat alcohol het maagslijmvlies aantast. Een oorzaak hiervan is dat alcohol de aanmaak van maagzuur stimuleert. Hierdoor raakt het maagslijmvlies geprikkeld en krijgen mensen de neiging om te gaan braken. Je lichaam verzet zich van nature tegen giftige stoffen. Alcohol is een voor het lichaam giftig product. Overgeven is voor het lichaam de kortste weg om dit gif zo snel mogelijk kwijt te raken.

Bij geregeld braken ontstaan er soms scheurtjes in het maagvlies van de maagingang. Deze plekjes worden vervolgens gevoeliger voor ontstekingen.

Stel een vraag
Scroll naar top