single.php
. . . cijfers Hoeveel mensen overlijden door alcohol?

Hoeveel mensen overlijden door alcohol?

Hoeveel mensen overlijden door alcohol?

Hoeveel mensen overlijden door alcohol is niet bekend. Er zijn voor verschillende jaren wel wat schattingen gemaakt. Om een goede schatting te maken, kijken onderzoekers naar verschillende soorten sterfte:

  • Primaire alcoholsterfte: dit zijn mensen die een dodelijke overdosis hebben genomen en mensen die zijn overleden door een ziekte die door  alcohol veroorzaakt werd. Meestal was dit kanker. Maar ook ziektes van de lever en hart- en vaatziekten zijn een oorzaak.
  • Secundaire alcoholsterfte: dit zijn bijvoorbeeld dodelijke ongelukken door rijden met alcohol op.

Het Institute for Health Metrics and Evaluation schat dat er in 2019 in Nederland 8300 mensen (mede) door gebruik van alcohol zijn overleden1Global Burden of Disease study, 2019. Dit onderzoek gebruikte gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Deze cijfer zijn veel hoger dan een schatting van het RIVM van 2017 en het SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) van 2015. Het RIVM heeft alleen geschat hoeveel mensen toen zijn overleden aan ziektes veroorzaakt door alcohol (primaire alcoholsterfte). Dit waren 1.906 mensen. De echte cijfers zijn waarschijnlijk hoger. Dat komt doordat niet altijd wordt herkend dat iemand is overleden aan de gevolgen van alcohol. De SWOV schat dat er in 2015 tussen de 75 en 140 mensen zijn overleden door alcohol in het verkeer. Ook hier liggen de echte cijfers waarschijnlijk hoger. Dat komt doordat het alcoholpromillage van mensen die zijn overleden vaak niet gemeten wordt.

In het Nationale Drug Monitor zijn de meest recente cijfers te vinden.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven