mensen achtergrond
page.php

De alcoholtest voor jongeren en
jongvolwassenen die regelmatig alcohol drinken

Beste {name:1}, hieronder staat je ten doel gestelde weekconsumptie en daaronder jouw persoonlijke advies en tips om met jouw drinksituaties om te gaan.

Jouw ten DOEL gestelde weekconsumptie:

Maandag {Op maandag wil ik:73}

Dinsdag {Op dinsdag wil ik:74}

Woensdag {Op woensdag wil ik:75}

Donderdag {Op donderdag wil ik:76}

Vrijdag {Op vrijdag wil ik:77}

Zaterdag {Op zaterdag wil ik:78}

Zondag {Op zondag wil ik:79}

Weektotaal glazen: {total_goal:80}

Persoonlijk advies voor {name:1} met tips om met drinksituaties om te gaan

Met deze tips over jouw drinksituaties kun je gaan werken om je ten doel gestelde weekconsumptie te behalen. Succes!

Nogmaals bedankt voor het invullen van de test!

Je geeft aan al langer dan zes maanden minder alcohol te drinken.
Heel goed {name:1}, want alcohol is een giftige stof. Op jongvolwassen leeftijd is alcohol zelfs schadelijker dan op middelbare leeftijd. Dit komt omdat je hersenen pas rond je 24e helemaal zijn ontwikkeld. Tot die tijd is het gevaar extra groot dat je met (veel) alcohol je hersenen blijvend beschadigt.

 
 

Wist je dat:

  • Je in een normale week meer dan {Totaal aantal glazen:41} glazen drinkt. Gemiddeld is dat meer dan {gemglas:54} glazen per dag. Daarmee zit je boven de dagelijkse hoeveelheid die voor volwassenen nog verantwoord wordt geacht.
  • Het aantal glazen dat je in een normale week drinkt overeen komt met {gemglasjaar:55} glazen per jaar. Dat betekent dat je ongeveer {extrakilo:56} kilogram bij je gewicht kunt optellen.
  • Dit, aangezien 1 alcohol glas ongeveer 100 calorieën bevat en er ongeveer 3500 calorieën nodig zijn om een halve kilo in gewicht toe te nemen.
  • Je met jouw alcoholgebruik een duidelijk gezondheidsrisico loopt, aangezien alcohol op jouw leeftijd schadelijker is dan op middelbare leeftijd.
  • Je ongeveer {jaarkosten:57} euro in het afgelopen jaar hebt uitgegeven aan alcoholhoudende drank, afhankelijk van waar je het hebt gedronken (thuis, in de kroeg etc.).

Vergelijken

Het onderstaande figuur vergelijkt jouw gemiddelde alcoholconsumptie per WEEK met dat van jouw leeftijdsgenoten. Bovendien vergelijkt het jouw gemiddelde alcoholconsumptie per DAG met de dagelijkse hoeveelheid die voor volwassenen nog verantwoord wordt verwacht.

Wat jij denkt dat mannelijke leeftijdsgenoten drinken: {gem_man:116}

Wat mannen van 20-24 in WERKELIJKHEID per WEEK drinken: 12,3

Jouw gemiddelde alcoholconsumptie per DAG: {gemglas:54}

Dagelijkse hoeveelheid die voor volwassenen nog verantwoord wordt geacht is:
Drink niet of maximaal 1 glas alcohol per dag.
Voor jongeren onder de 18 jaar geldt: drink niet!

Lees hieronder meer informatie over de gevolgen van alcohol.

Waarom alcohol voor jou schadelijk is

In vergelijking tot volwassenen heb jij als jongere een extra groot risico op:
Ongelukken en agressie

Jongeren zijn oververtegenwoordigd als het gaat om alcoholgerelateerde ongevallen en agressie. Slechts 4% van alle automobilisten is jonger dan 25 jaar, maar is verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle verkeersongelukken die gebeuren onder invloed van alcohol. Jongeren die drinken hebben bovendien een grotere kans om te overlijden ten gevolge van (verkeers)ongevallen en agressief gedrag dan jongeren die geen alcohol drinken.

Blijvende hersenschade
Veel alcoholgebruik beschadigt de hersenen van zowel volwassenen als van jongeren, maar bij jongeren zijn de beschadigingen het grootst. Vooral de prefrontale cortex en de hippocampus, waar het geheugen zit, hebben zwaar te lijden onder alcoholgebruik tijdens de adolescentie. Je hersenen blijven zich ontwikkelen tot je 24e levensjaar. Als je voor je 24e veel alcohol drinkt, kun je daar de rest van je leven last van hebben. Je kunt slechter beslissingen nemen, vooruit denken, en je impulsen beheersen.


Wil je intensiever aan de slag met het veranderen van je drinkgedrag?
Download de Wat drink jij app!

Met de Wat Drink Jij app ga je actief aan de slag om minder alcohol te drinken in situaties waarin jij het moeilijk vindt om weerstand te bieden tegen alcohol. De app geeft je motivatie en zelfvertrouwen om minder alcohol te drinken een boost en bevat verschillende oefeningen en ervaringsfilmpjes.

  • Vul dan hier je e-mailadres in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vergroot lettertype
Scroll naar top