single.php
. . . verkeer Wat zijn de boetes en straffen voor rijden onder invloed?

Wat zijn de boetes en straffen voor rijden onder invloed?

De boetes en straffen voor rijden onder invloed van alcohol verschillen per situatie. Een bestuurder krijgt een hogere boete als hij of zij veel alcohol heeft gedronken. Ook kan de politie iemand aanmelden voor een verplichte cursus. In ernstige gevallen kan er zelfs een gevangenisstraf opgelegd worden.

Rijden in het verkeer na het drinken van te veel alcohol is een misdrijf. Dat wordt dus streng bestraft. De hoogte van de boete hangt af van hoeveel alcohol er is gedronken, in wat voor soort voertuig de bestuurder heeft gereden en of iemand een beginnend bestuurder is.

Hoeveel alcohol mag je drinken?

Bestuurders die nog maar een paar jaar hun rijbewijs hebben zijn ‘beginnend bestuurders’ 1Meestal zijn mensen de eerste 5 jaar na het halen van hun rijbewijs beginnend bestuurder. Voor minderjarigen die hun rijbewijs halen kan dat 7 jaar lang duren. Lees meer daarover op de website van het CBR. Als je beginnend bestuurder bent dan mag je maximaal 0,2 promille alcohol in je bloed hebben. Dat komt neer op het drinken van een half tot één glas alcohol. 

Gevorderde bestuurders mogen iets meer alcohol hebben gedronken als ze rijden. Het is verboden om meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed te hebben. Dat komt ongeveer neer op het drinken van ongeveer twee glazen alcohol binnen een uur. Vrouwen of kleine personen kunnen de limiet al met minder glazen alcohol bereiken.

Lees meer over hoeveel alcohol je mag drinken als je nog moet rijden

Boetes voor dronken rijden in de auto of op een motor

Gevorderde bestuurders die meer drinken dan toegestaan kunnen een boete krijgen. De boetes beginnen bij 300 euro voor iemand die 0,54 promille2De wettelijke norm is 220 µg/L. Je kunt op deze pagina promille en µg/L omrekenen. alcohol in het bloed heeft. Dat is net boven de grens van wat is toegestaan.

Bestuurders die 2 keer zoveel drinken als toegestaan kunnen een boete krijgen van 650 euro. Als iemand nog meer alcohol heeft gedronken dan beslist de officier van justitie of de rechter welke straf opgelegd gaat worden. De rechter of officier kijkt dan naar de omstandigheden van het misdrijf. Het maakt bijvoorbeeld uit of iemand gevaarlijk heeft gereden. Dat kan ook een reden zijn om het rijbewijs in te vorderen. In ernstige gevallen kan iemand zelfs een gevangenisstraf krijgen voor dronken rijden.

Op de website van het Openbaar Minister (OM) kun je meer details bekijken over straffen voor dronken rijden.

Boetes voor dronken rijden op een scooter

Het is ook verboden om onder invloed van alcohol op een scooter te rijden. Hiervoor gelden dezelfde limieten als voor rijden in de auto. De boetes voor rijden op een scooter onder invloed van alcohol beginnen bij 125 euro bij een lichte overtreding. Als iemand meer dan 2 keer zoveel alcohol heeft gedronken als toegestaan dan bepaalt de officier van justitie de straf.

Boete voor dronken fietsen

Volgens de wet ben je ook een bestuurder als je fietst. Dronken fietsen is daardoor ook strafbaar. Daarvoor kan je een boete krijgen van 100 euro. Die boete kan opgelegd worden bij een alcoholpromillage van 0,54 of hoger. Als de dronken fietser gevaarlijk rijgedrag vertoont dan kan er een hogere straf worden opgelegd.

Het rijbewijs kan niet worden ingevorderd vanwege dronken fietsen. Wel kan de politie een tijdelijk rijverbod opleggen aan een dronken fietser. Het is dan ook niet toegestaan om andere voertuigen te besturen.

Educatieve Maatregel

Bestuurders die te veel alcohol hebben gedronken kunnen naast een boete ook een verplichte cursus opgelegd krijgen. Zo’n verplichte cursus heet een ‘Educatieve Maatregel’. Er zijn verschillende soorten Educatieve Maatregelen: de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA) en Educatieve Maatregel Alcohol (EMA).

De Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA) is iets korter en goedkoper dan de Educatieve Cursus Alcohol (EMA). Voor beide cursussen geldt dat de bestuurder de kosten moet betalen. Als iemand dat niet doet dan wordt het rijbewijs ingevorderd.

Lees hier meer over de LEMA, of lees hier meer over de EMA.

Rijbewijs ingevorderd of ongeldig verklaard

Bij ernstige overtredingen kan het rijbewijs worden ingevorderd. De bestuurder mag dan voor een bepaalde tijd helemaal niet meer rijden. Het rijbewijs wordt ingevorderd als een bestuurder minstens 1,3 promille alcohol in zijn of haar bloed heeft.

De politie kan een bestuurder ook aanmelden voor een psychiatrisch onderzoek bij het CBR. Een psychiater gaat dan kijken of iemand nog wel in staat is om te rijden. Oordeelt de psychiater dat de bestuurder niet in staat is om te rijden? Dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard3De bestuurder krijgt het rijbewijs dan niet zomaar terug. Lees meer over hoe je je rijbewijs terugkrijgt bij het CBR..

Als een bestuurder weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek) dan kan het rijbewijs zelfs ongeldig verklaard worden. De bestuurder zal dan opnieuw rijexamen moeten doen om het rijbewijs terug te krijgen.

Het rijbewijs kan ook ongeldig verklaard worden als iemand herhaaldelijk in de fout gaat. Lees hier meer over de recidiveregeling.

Gevangenisstraf

Als een dronken persoon een ongeval veroorzaakt waarbij iemand anders gewond raakt, dan zijn de straffen nog hoger. Voor het veroorzaken van een ongeval met letsel kan een gevangenisstraf worden opgelegd. Soms worden mensen zelfs veroordeeld tot doodslag omdat ze hun auto als ‘wapen’ hebben gebruikt tegen een ander persoon.

Lees meer over straffen voor ongevallen waarbij andere mensen gewond raken.

Vraag je je af of je misschien te veel drinkt? 🍷 Doe onze drinktest!
Wat weet jij eigenlijk van alcohol? 🧠 Doe onze kennistest!

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top