single.php
. . . verkeer Wat zijn de boetes en straffen voor rijden onder invloed?

Wat zijn de boetes en straffen voor rijden onder invloed?

Wat zijn de boetes en straffen voor rijden onder invloed van alcohol?

Rijden in het verkeer na het drinken van te veel alcohol heet rijden onder invloed . Rijden onder invloed is een misdrijf waarvoor je altijd een strafblad krijgt. Het is per situatie verschillend wat de straf is als je bent gaan rijden met alcohol op.

De hoogte van de straf hangt af van deze dingen:

  • Hoeveel alcohol heeft de bestuurder gedronken?
    • Heeft een bestuurder heel veel gedronken? Dan krijgt diegene een hogere boete. Ook kan de politie iemand bij het CBR aanmelden voor een verplichte cursus. Een bestuurder die heel dronken is en anderen in gevaar bracht, kan zelfs een gevangenisstraf krijgen.
  • In wat voor voertuig reed de bestuurder?
  • Heeft de bestuurder langer of korter dan 5 jaar een rijbewijs?

> Lees meer over hoeveel alcohol je mag drinken als je nog moet rijden (als beginnend of ervaren bestuurder)

Wat kunnen de gevolgen zijn voor je rijbewijs?

Welke straf je krijgt als gepakt wordt met alcohol achter het stuur ligt aan verschillende dingen. Mensen die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben zijn beginnende bestuurders. Zij mogen minder alcohol drinken als ze nog moeten rijden dan mensen die langer dan 5 jaar hun rijbewijs hebben. Voor hun zijn de straffen ook hoger. Je krijgt altijd een boete als je teveel gedronken hebt en aangehouden wordt. Ook mag je tijdelijk niet rijden. Dit heet een rijverbod of tijdelijke rijontzegging. Een rijverbod kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken en soms zelfs maanden. Daarnaast krijg je altijd een strafblad als je bent aangehouden met alcohol achter het stuur.

Vanaf een bepaald promillage neemt de politie je rijbewijs in en stuurt dit op naar het CBR. Het CBR gaat kijken of je al vaker bent gepakt met alcohol op achter het stuur en hoeveel alcohol je precies in je lichaam had. Dan bepalen ze welke straf je krijgt. Dit kan een verplichte cursus zijn (EMA/LEMA) en soms ook een onderzoek naar je alcoholgebruik.  Als de politie je rijbewijs heeft ingenomen, mag je niet rijden totdat het CBR een besluit heeft genomen. Je krijgt dan óf je rijbewijs terug óf je rijbewijs wordt ongeldig verklaard. Je mag dan niet meer rijden.

Als je een cursus moet volgen, stuurt het CBR je rijbewijs terug. Als je dat ontvangen hebt mag je meteen weer rijden. Als je moet meedoen aan een onderzoek, dan mag je meestal niet rijden tot het onderzoek klaar is en het CBR besloten heeft dat je het rijbewijs mag houden.  

Als je voor de tweede keer binnen 5 jaar gepakt wordt met een promillage hoger dan 1,3% val je onder de recidiveregeling.

> Lees meer over de recidiveregeling

Welke boetes en straffen zijn er voor dronken rijden in de auto of op een motor?

Gevorderde bestuurders die meer drinken dan mag, kunnen een boete of straf krijgen.

PromillageUGLErvaren bestuurderBeginnend bestuurder
0,22 – 0,8095 – 350300 euro
0,54 – 0,80235 – 350300 euro
0,81 – 1,00355 – 435425 euro350 euro + 4 maanden rijverbod
1,01 – 1,15440 – 500550 euro550 euro + 4 maanden rijverbod
1,16 – 1,30505 -570650 euro650 euro + 4 maanden rijdverbod

Deze bedragen worden in eerste instantie opgelegd. Komt de zaak voor de rechter? Dan beslist de officier van justitie of de rechter welke straf je krijgt. De rechter of officier kijkt dan naar je situatie. Heb je bijvoorbeeld heel gevaarlijk gereden? Dan kan een straf zijn dat je je rijbewijs moet inleveren. In ernstige gevallen kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen voor dronken rijden.
Gebruik je alcohol samen met drugs? Dan gelden strengere regels en ben je strafbaar met minder alcohol in je bloed.

> Lees op de website van het Openbaar Ministerie (OM) meer over straffen voor dronken rijden

Wat is de boete als je dronken op een scooter rijdt?

Je mag ook niet op een scooter rijden als je te veel gedronken hebt. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij autorijden. Je mag ook minder gedronken hebben als je nog maar kort je scooterrijbewijs hebt. Als je naast een scooterrijbewijs ook een rijbewijs voor een hogere klasse hebt (bijvoorbeeld A of B) dan kun je ook een straf van het CBR krijgen, ook al ben je onder invloed op de scooter gepakt. Heb je alleen een scooterrijbewijs dan krijg je geen straf van het CBR.

Dit zijn de boetes:

PromillageUGLErvaren bestuurderBeginnend bestuurder
0,22 – 0,8095 – 350125 euro
0,54 – 0,80235 – 350125 euro
0,81 – 1,00355 – 435150 euro125 euro + 1 maand rijverbod
1,01 – 1,15440 – 500225 euro225 euro + 2 maanden rijverbod

Wat is de boete als je dronken op een fiets rijdt?

Het is verboden om dronken te fietsen. Volgens de wet ben je ook een bestuurder als je fietst. Heb je 0,54 promille alcohol of meer in je bloed? Dan kun je een boete krijgen van 200 euro. Rij je dronken op een fiets, en rij je heel gevaarlijk? Dan kun je een hogere straf krijgen.

Je kunt nooit je rijbewijs kwijtraken als straf voor dronken fietsen. De politie kan je wel een andere straf geven: je mag een tijd geen voertuigen besturen. Je mag dan een tijdje niet fietsen, autorijden of scooter rijden.

Wat is de boete als je dronken op straat loopt?

Je kunt ook een boete krijgen als je als voetganger dronken bent. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken. Wordt je door de politie dronken aangetroffen? Dan beoordeeld de politie aan de hand van je gedrag of je dronken bent. De politie neemt geen blaas- of bloedtest af. Openbaar dronkenschap heeft geen gevolgen voor je rijbewijs.

Verplichte cursus en onderzoek

Sommige bestuurders krijgen niet alleen een geldboete. Ze krijgen ook nog een straf van het CBR: ze moeten verplicht een cursus volgen en een onderzoek naar hun alcoholgebruik doen.

> Lees hier meer over de verplichte cursussen en het onderzoek

Gevangenisstraf

Veroorzaakt een dronken bestuurder een ongeluk waarbij iemand gewond raakt of overlijdt? Dan zijn de straffen nog hoger. De bestuurder kan een gevangenisstraf krijgen. Soms veroordeelt een rechter iemand zelfs voor doodslag. De bestuurder heeft dan zijn of haar auto als ‘wapen’ gebruikt tegen een ander persoon.

> Lees meer over straffen voor ongevallen waarbij andere mensen gewond raken

Vraag je je af of je misschien te veel drinkt? 🍷 Doe onze drinktest!
Wat weet jij eigenlijk van alcohol? 🧠 Doe onze kennistest!

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over boetes en straffen voor rijden onder invloed? Of maak je je zorgen om iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt met ons bellen, chatten of mailen.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven