single.php
. . . verkeer Is er een voorgeschreven wachtperiode tussen het indicatief blazen en het blazen aan de ademanalyseapparaat?

Is er een voorgeschreven wachtperiode tussen het indicatief blazen en het blazen aan de ademanalyseapparaat?

Is er een voorgeschreven wachtperiode tussen het indicatief blazen en het blazen aan de ademanalyseapparaat?

Een blaastest is routine-onderzoek van de politie. Betrokkenheid bij een ongeval of het vertonen van opvallend rijgedrag kunnen redenen zijn dat men moet blazen. Deze blaastesten geven aan of iemand te veel gedronken heeft om aan het verkeer deel te nemen. De wettelijke limiet is 220 μg/l (0,50 promille) voor ervaren bestuurders.

Bij 570 μg/l (1,3 promille), of bij een aanrijding, neemt de politie meteen het rijbewijs in. Ook bij herhaling gebeurt dit.

Indien dit het geval is wordt iemand meegenomen naar een nauwkeuriger ademanalyse-apparaat op het politiebureau. Hier moet men moet twee keer blazen. Het blaasapparaat geeft precies aan hoeveel men gedronken heeft. Er vindt een afronding naar beneden plaats in het voordeel van degene die moet blazen. De blaastest is nauwkeurig genoeg om te dienen als bewijsmateriaal bij een eventuele vervolging.

Tussen het blazen in de verschillende apparaten bestaat geen voorgeschreven wachtperiode.

Wel kan het zo zijn dat de politie u vraagt goed uit te ademen of even te wachten met blazen na het roken van een sigaret.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven