single.php
. . . sport Waarom drinken topsporters geen tot amper alcohol?

Waarom drinken topsporters geen tot amper alcohol?

Waarom drinken topsporters geen tot amper alcohol?

Alcohol drinken is voor niemand gezond. Er zijn een aantal redenen waarom het voor (top)sporters bijzonder belangrijk is om niet te drinken.

  • Nadat je hebt gesport, moet je lichaam hiervan herstellen. Alcohol verhindert dit herstelproces. Als je sport ontstaat er melkzuur in de spieren. Als je alcohol drinkt wordt de melkzuur in je spieren niet afgebroken. Want de lever breekt eerst de alcohol af. Hierdoor blijft de melkzuur langer in je spieren. Dat geeft spierpijn.
  • Als je intensief sport én alcohol drinkt verlies je extra veel vocht. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen.
  • Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Als je sport heb je heb je ook veel suikers verbruikt. Daarom kun je tijdens of na het sporten een tekort aan suikers hebben als je ook alcohol drinkt.

Daarnaast heeft alcohol een negatieve effect op de sportprestaties. Dit kun je al merken als je 1 glas alcohol hebt gedronken voor je gaat sporten. Dit kun je merken:

  • Je krijgt sneller een blessure omdat je trager reageert en meer risico’s neemt
  • Je uithoudingsvermogen neemt af omdat het gevormde melkzuur minder snel wordt afgebroken
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven