Omgaan met een drinker

Een drinker kan iemand kan zijn die regelmatig drinkt, en hij/zij kan ook verslaafd zijn. Als omgeving kun je soms iemand helpen om zijn probleem in te zien en er van af te komen, maar je kunt iemand die verslaafd is niet laten stoppen met zijn gebruik als hij daar zelf niet achter staat. Hoe graag je dat ook zou willen. En hoe boos, verdrietig en machteloos jij je hierdoor ook voelt. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je er zelf niet aan onderdoor gaat. Dat jij je leven niet aanpast aan het gebruik van die ander. Dat je niet al je energie steekt in het helpen van iemand die niet geholpen wil worden.

Eigenlijk gaat het erom dat je de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem laat waar die hoort. Dat is niet zo eenvoudig, want je hebt de neiging de ander steeds opnieuw te ‘helpen’. Ook al weet je dat je het probleem zo niet oplost. Soms lijkt het alsof je zelf ‘verslaafd’ bent; verslaafd aan het helpen van de ander.

Verslaafd aan Jou

Op de site van Verslaafd aan Jou vind je meer informatie over omgaan met een verslaafde en organisaties die je daarbij kunnen steunen.
Verslaafd aan Jou is een initiatief van de Alcohol en Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut. Ook is het mogelijk de brochure Verslaafd aan Jou te bestellen.