single.php
. . . gezondheid Wat is het verschil tussen Alzheimer en Korsakov? En hoe stel je dit vast?

Wat is het verschil tussen Alzheimer en Korsakov? En hoe stel je dit vast?

De ziekte van Alzheimer:
De ziekte van Alzheimer is een vorm van ouderdomsdementie die ongeneeslijk is. Deze vorm van dementie is niet alcoholgerelateerd. Bij het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer is leeftijd het grootste risico: de kans op de ziekte neemt toe naarmate men ouder wordt.
Circa 10% van de Alzheimerpatiënten lijdt aan de vroege vorm van Alzheimer die in veel gevallen van generatie op generatie worden doorgegeven. Bij de late vorm (90%) is nog geen patroon van overerving te ontdekken, al denkt men dat er wel degelijk genetische factoren een rol spelen. Statistisch gezien hebben familieleden van patiënten met de late vorm van de ziekte van Alzheimer slechts een gering verhoogde kans op de ziekte.

Het syndroom van Korsakov:
Met name mensen die jarenlang veel alcohol gebruiken, slecht eten en  weinig vitamine B1 gebruiken (o.a. in bruin brood) opnemen, lopen risico op het ontwikkelen van Korsakov.
Bij het syndroom van Korsakov zijn de hersenen 10-15 % gekrompen. Dit is door middel van een hersenscan waar te nemen. Korsakov wordt niet van generatie op generatie doorgegeven.
De diagnose Alzheimer of Korsakov wordt door een specialist gesteld.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top