single.php
. . . cijfers Hoeveel alcoholisten lukt het om zelf af te kicken van de alcohol?

Hoeveel alcoholisten lukt het om zelf af te kicken van de alcohol?

Hoeveel alcoholisten lukt het om zelf af te kicken van de alcohol?

Maar een klein gedeelte van de mensen die een alcoholprobleem hebben zoekt hulp. De meeste mensen proberen eerst alleen of met behulp van hun huisarts of familieleden hun alcoholprobleem op te lossen. Uit een onderzoek dat over 3 jaar tijd is uitgevoerd blijkt dat de kans op herstel van alcoholafhankelijkheid zonder hulp vrij hoog ligt: 67 – 74% van de mensen met een probleem herstelt binnen ongeveer 3 jaar. 1De Bruijn, C., et. al. (2006). Lees meer…

Bij een instelling voor verslavingszorg komen vaker mensen terecht die lang (soms 20 jaar) verslaafd zijn en al verschillende keren zelf hebben geprobeerd om te stoppen, maar steeds terug zijn gevallen. Van de mensen die hulp bij een instelling voor verslavingszorg zoekt slaagt uiteindelijk nog eens 33% om van hun probleem af te komen.

“Zelf” afkicken is betrekkelijk. Vaak zijn er toch veel mensen bij betrokken, ook al is het maar zijdelings. Hierover is nog niet veel bekend. Maar het kan zijn dat mensen die aangeven “zelf” af te kicken toch ook hulp krijgen via de huisarts (voor medicatie en zo af en toe een gesprek), bij een eerstelijns psycholoog (voor begeleiding voor hun alcoholprobleem, maar ook voor andere problemen), bij een alternatieve genezer (voor gesprekken en andere steun), bij een acupuncturist (voor lichamelijke ontwenningsverschijnselen en het verminderen van behoefte aan alcohol) of bij hun familieleden of vrienden (voor begeleiding, steun en dagelijkse opvang).

Hulp

Als je zelf of iemand in je omgeving wil stoppen met drinken, is het in ieder geval verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Stoppen met drinken kan vaak een behoorlijke aanslag op de lichamelijke conditie plegen. Daarom is het belangrijk op tijd vitamines te slikken en eventueel andere voorzorgsmaatregelen te nemen. Om hierover te overleggen kunt u anoniem contact opnemen met de Alcohol Infolijn: 0900-1995 (10 ct/pm).

Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar passende hulp.

Wil je weten welke andere hulp er nog is, kijk dan hier.

Vraag je je af of je misschien te veel drinkt? 👉 Doe onze test!

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven