single.php
. . . Blog Wat je moet weten over alcohol op Koningsdag (2024)

Wat je moet weten over alcohol op Koningsdag (2024)

Wat je moet weten over alcohol op Koningsdag (2024)

Laatste update: 17 April 2024

Op Koningsdag viert Nederland feest! Maar let op: er gelden andere regels als je alcohol wil drinken, kopen of verkopen op Koningsdag. Op deze pagina lees je wat je moet weten over alcohol op Koningsdag.

Alcoholverbod in de trein en op stations

Van 26 april 19.00 uur tot 28 april 07.00 uur mag je geen alcohol meenemen naar het station of in de trein. De winkels op het station verkopen ook geen alcohol.

Veel steden hebben speciale regels voor alcohol op Koningsdag

In veel steden zijn er op Koningsdag feesten en vrijmarkten. Wil je alcohol meenemen, kopen of verkopen? Dan is het goed om de regels van jouw stad hierover op te zoeken. In de meeste steden mag je bijvoorbeeld op de vrijmarkt geen alcohol verkopen zonder toestemming van de gemeente.  

De regels van een aantal steden

Amsterdam

In Amsterdam mag je maar 1 blikje bier bij je hebben op straat. Winkels mogen vanaf 06.00 uur maar één blikje of flesje aan ieder persoon verkopen.

https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/evenementen/koningsdag-2024/alcohol-drugs-etenswaren

Rotterdam

In Rotterdam mag je sinds januari 2022 buiten de horeca geen alcohol drinken in sommige gebieden. Dit geldt ook voor Koningsdag. Via deze link kun je zien om welke gebieden het gaat.

https://www.rotterdam.nl/alcoholverbod

Groningen

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag mag je in de binnenstad van Groningen geen drank in glas of blik meenemen. Buitentaps van de horeca mogen geen drank verkopen in glas of blik.

https://gemeente.groningen.nl/koningsdag

Utrecht

Op de evenementpleinen in Utrecht is het niet toegestaan om je eigen drank mee te nemen.

https://www.koningsdaginutrecht.nl/praktische-info

Je wordt sneller dronken en ziek van alcohol als je weinig eet

Op feestdagen als Koningsdag drinken mensen vaak overdag alcohol en eten ze anders. Als je weinig eet en alcohol drinkt, krijg je sneller een hoog alcoholpromillage. Je wordt dan sneller dronken. Regelmatig iets eten is dus belangrijk als je alcohol drinkt.

Hou rekening met warm of koud weer

Veel mensen vieren Koningsdag en Koningsnacht buiten. Het kan (rond) 27 april heel koud én heel warm zijn. Met alcohol op kun je sneller onderkoeld raken. Trek dan dus op tijd warme kleding aan.

Mooi weer op Koningsdag is fijn! Maar mensen die alcohol drinken, hebben minder snel in de gaten dat ze verbranden of te warm worden. Zeker als ze overdag al alcohol drinken en slecht hebben gegeten. Zonnebrand, zonnehoedjes en schaduw kunnen verbranding en zonnesteek voorkomen.

Voor elkaar zorgen en hulp zoeken

Let goed op elkaar

Vier je koningsdag met anderen? Spreek met elkaar af dat je goed op elkaar let. Bijvoorbeeld of je genoeg eet, niet onderkoeld raakt of te veel in de zon staat. En bedenk hoe je weer veilig thuiskomt.

Als er iets vervelends gebeurt

Op grote feesten zoals Koningsdag gaat er wel eens iets mis. Vooral met alcohol op gebeurt er wel eens een ongeluk(je). Soms worden mensen ziek of vervelend. Houd daarom in de gaten waar de EHBO-plekken of hulpverleners zijn.

Heeft iemand in je omgeving te veel gedronken en reageert die persoon niet meer op aanraking of je stem? Bel dan 112.

> Toch te veel gedronken? Katertips vind je op deze pagina
> Meer informatie over uitgaan en alcohol vind je op drugsenuitgaan.nl

Wil je meer weten over alcohol en Koningsdag?
Bel, mail of chat dan met de Alcohol Infolijn. Je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven